Швьонтек бе безпощадна срещу сензацията от РГ и изравни резултата между Полша и Италия

от в 07:46 на 04.01.2023
Мартин Петков

Груповата фаза на чисто новата отборна смесена надпревара - United Cup, вече е част от историята на турнира, след като в продължение на близо седмица време 18 държави си оспорваха челните позиции в своите потоци, но в крайна сметка само шест тима продължиха напред към градските финали. По още предварително изготвената схема от жребия, в Бризбейн, след победите в своите групи, трябваше да се изправят помежду си селекциите на Италия и сочените като скрит фаворит за трофея Полша.

Съревнованието между двете страни беше открито в ранните часове на днешния ден с битката на вторите ракети при мъжете, която, както до голяма степен се прогнозираше, се оказа крайно неинтригуваща и Лоренцо Музети нанесе разгромно поражение на световния номер 260 Даниел Михалски за само 57 минути игра - 6:1 6:1. Италианецът с този си успех донесе летящ старт на своята родина в генералния сблъсък, извеждайки я напред с 1:0, но тепърва предстоеше на корта в Pat Rafter Arena да излезе големият коз в отбора на Полша.

Четвърт час след триумфа на двукратния АТР шампион настана време за сблъсъка между първите ракети при дамите, което означаваше само едно - световната номер едно Ига Швьонтек ще направи всичко по силите си, за да възстанови равенството, неизменно се случва до този момент в турнира. От другата страна на мрежата за "Скуадра адзура" беше полуфиналистката и сензация от Ролан Гарос - Мартина Тревизан, ала това по всичко личеше, че никак не трогна полякинята, която се разправи с 27-ата в света за час и 52 минути на корта - 6:2 6:4. По този начин срещите от дневната сесия на съревнованието между Полша и Италия приключиха, но по-късно в хода на днешния ден ни предстои да гледаме още два мача на сингъл и евентуален решителен двубой на смесени двойки.

Световната номер едно се погрижи още в дебютните минути на сблъсъка да покаже, че тя ще диктува събитията и често навлизаше навътре в полето си, за да завършва атаките си по печеливш начин. В това време левичарката се затрудняваше изключително много с нелеката за никому задача да се надиграва от основната линия срещу 3-кратната носителка на "мейджър" трофеи, като в много от случаите високотемповите размени приключваха след топка в аут от ракетата на италианката, което доведе до два пробива аванс в актива на Швьонтек, към който тя причисли и откриващия сет.

Във втората част статуквото що се отнася до съотношението на силите остана непроменено, като фаворитката все така убедително налагаше своята воля, усещайки колебливостта в действията на Тревизан на начален удар, от която се възползва и без време се сдоби с преднина от два пробива при 3:0. В този момент, когато всичко вече изглеждаше напълно предрешено, сензацията от Ролан Гарос, изцяло напусната от обзелото я напрежение, започна да намира отговор на проблемите си, като пласира серия от уинъри, за да реализира рибрейк, който затвърди, оцелявайки в маратонски 10-минутен гейм на собствено подаване. Частичният подем в представянето на световната номер 27 обаче далеч не се оказа причина за притеснение у трикратната шампионка от Шлема, която макар и впоследствие да пропусна куп брейкболи, остана безупречна на сервис, отрязвайки три възможности за пробив в десетия гейм, и сложи точка на спора.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Швьонтек бе безпощадна срещу сензацията от РГ и изравни резултата между Полша и Италия Мартин Петков
Теми:  
united cup | wta | ига швьонтек | италия | мартина тревизан | полша

Коментари





Следвайте ни в Facebook