Швьонтек: Нивото ми спадна драстично и допуснах огромни грешки; трябва ми време извън Тура

от в 11:33 на 04.09.2023
Калоян Соколов

 Ига Швьонтек трябваше да претърпи разочароващо поражение в осминафиналите на US Open, допускайки обрат в мача си с Йелена Остапенко и така загуби шансове да защити миналогодишния си трофей, а освен това ще трябва да се раздели с първото място в световната ранглиста, което от другия понеделник ще е е притежание на Арина Сабаленка.

Впоследствие полякинята даде пресконференция, в която се опита да обясни неубедителното си представяне през днешния ден и разказа какво чувства при слизането си от върховата позиция в класацията на WTA, която беше нейно притежание през последните 75 седмици.

"Тя винаги е играела добре срещу мен, но съм изключително изненадана, че нивото ми спадна толкова драстично в рамките на един мач, защото когато играя зле, то това е в началото на мачовете и след това вдигам равнището си, само че това не се случи днес. Не знам какво се случи с играта ми и защо допуснах толкова много грешки. Ще трябва да гледам срещата отново и да анализирам ситуацията.

Със сигурност не съм доволна от представянето си на твърди кортове в надпреварите от Шлема, но свърших добра работа в запазването на едно постоянно високо равнище. Радвам се, че сега ще имам повече време за тренировки. Имала съм точно две седмици, в които съм тренирала, след като се контузих в Индиън Уелс, защото не можех да пропускам големите турнири, имайки предвид как вече се бях оттеглила в Маями. Имам нужда да се прибера у дома, да се пренастроя и да прекарам малко време извън Тура.

Обикновено ми е лесно да преодолея даден спад в представянето си, защото знам какво правя грешно и как да го поправя. Днес обаче грешките ми бяха толкова големи и нямах идея защо изведнъж не можех да посрещам, като се има предвид, че имам добри ретури. Бях се фокусирала върху това да правя нещата от първия сет, но нещата не се получиха и както вече казах, то ще трябва да изгледам двубоя и да го анализирам.

Значеше много за мен за бъда номер едно и беше невероятно, само че наистина е изтощително да си в тази позиция. Истината е, че обичам числата и ми се искаше да удължа малко повече тази си серия, но трябва да съм концентрирана над самите турнири и двубоите в тях, а не над евентуалните сценарии за класацията.

Винаги съм искала да подобря някакъв вид рекорд и вече го сторих, превръщайки се в първата полякиня с титла от Големия шлем. Няма как да не боли и да няма тъжни емоции, когато загубиш първото място, но знам, че мога да се върна отново в тази позиция, ако работя достатъчно здраво и продължа да се развивам. Въпреки този много странен мач, то чувствам, че прогресирам като играч. 

Не бих казала, че изпитвам облекчение. Знам, че имаше много неща, които трябваше да направя по по-различен начин. Явно не съм узряла достатъчно. Работя здраво, за да не мисля за някои странични неща, но понякога резултатът е точно обратен, когато се накараш да не правиш нещо. Благодарна съм, че имам умни хора около себе си, които да ме съветват и водят през процеса, но нещата винаги накрая зависят от мен. Със сигурност ще направя някои неща по-различно, ако отново се окажа в същата ситуация. Определено беше малко стресиращо да бъда световна номер едно, но тенисът генерално е стресиращ спорт. Позитивното е, че извлякох нужните уроци" - сподели Швьонтек пред медиите.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Швьонтек: Нивото ми спадна драстично и допуснах огромни грешки; трябва ми време извън Тура Калоян Соколов
Теми:  
us open | wta | ига швьонтек | интервюта | Пресконференции

Коментари





Следвайте ни в Facebook