Сидни: Карацев се справи в тричасов трилър; Опелка си осигури среща с Мъри

от в 14:58 на 13.01.2022
Мартин Петков

През днешния ден се изиграха четвъртфиналните срещи от турнира в Сидни, като за своите двубои тази сутрин на корта излязоха първият и четвъртият поставен в схемата - Аслан Карацев и Райли Опелка.

Руснакът имаше за съперник коравия италианец Лоренцо Сонего. Точките в мача се трупаха бавно, разиграванията от основната линия бяха тежки и продължителни, имаше борба за всеки метър на корта, като всичко това допринесе за високото качество на двубоя, който се превърна в тричасов трилър. Все пак Карацев взе по-добрите решения и показа по-голяма увереност в ударите си, за да се класира за полуфиналите след крайното 6:2 3:6 6:2.

Карацев започна силно срещата, като стигна до пробив аванс още в първия гейм, докато италианецът все още търсеше своя ритъм. Силите се изравниха с течение на времето, но агресивните ретури на Карацев поставиха Сонего в трудна позиция, от която той не съумя да се измъкне, и допусна втори брейк. Световният номер 20 застана на сервис за сета и не срещна никакви проблеми, за да открие сметката си в общия резултат.

Втората част се оказа изключително вълнуваща, изпълнена с невероятни точки, тежка размяна на удари и драматични моменти. Първоначално руснакът, по подобие на първия сет, стигна до пробив още в самото начало след маратонски гейм. За негово съжаление, последва спад на начален удар, което предостави на Сонего възможност за рибрейк, която той материализира мигновено, за да възстанови паритета.

В следващите минути станахме свидетели на невероятна битка и постоянен натиск от посрещача, довел до огромно количество брейкболи, които обаче биваха отразени благодарение на мощни сервиси. В осмия гейм двамата показаха най-доброто от себе си и така го превърнаха в същинска борба за оцеляване с изобилие от печеливши удари и страхотна игра в защита. В крайна сметка след над 15-минутен гейм Сонего стигна до така желания пробив, който му отреди да застане на начален удар, за да изравни резултата в отделните части. Италианецът беше безупречен и след сет, продължил 74 минути, двубоят влезе в решителната си фаза.

Третата част бе равностойна в първите си минути, като никой не успяваше да поеме инициативата. Скоро след това обаче умората си каза думата и непредизвиканите грешки от ракетата на Сонего се трупаха. Това бе добре дошло за Карацев, който придобиваше все по-голяма увереност в атака и просто нямаше как да бъде спрян по пътя към така трудно извоюваната победа след 2 часа и 48 минути.

Американското дерби между Райли Опелка и Брандън Накашима се разви напълно по вкуса на двуметровия гигант, тъй като късите разигравания бяха константа, а чутовните сервиси на Опелка оставяха по-нискоранкирания играч без опции. Показателно за доминацията на световния номер 25 бе това, че младокът не достигна до възможност за брейк в хода на мача и го затвори за крайното 7:6(4) 6:2.

Първата част бе лишена от интрига, като предимството бе изцяло на страната на сервиращите. Логичното се случи и се стигна до тайбрек, в който Опелка пое инициативата от самото начало, реализирайки мини пробив преди смяната на полетата. Гигантът запази качеството в играта, стигайки до три последователни сетбола, при последния от които бе сложен край на сета.

Опелка пренесе устрема си и в началото на втората част, като моментално се възползва от шанса си да поведе с пробив. В останалите мигове до края на срещата не видяхме изненади, като 211-сантиметровият американец постави точка на двубоя при сервис на Накашима, за да запише комфортна победа в последователни сетове.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сидни: Карацев се справи в тричасов трилър; Опелка си осигури среща с Мъри Мартин Петков
Теми:  
atp | аслан карацев | брандън накашима | лоренцо сонего | райли опелка | сидни

Коментари





Следвайте ни в Facebook