Може го и на 37: Симон подчини 16-ия поставен в петсетова битка на последния си РГ

от в 05:06 на 25.05.2022
Калоян Соколов

Днешният ден се оказа много емоционален за френския тенис, защото беляза отказването на Жо-Вилфред Цонга. Бившият номер пет дълго беше първа ракета на своята страна и местните привърженици възлагаха най-големи надежди именно на него, когато дойдеше време за Ролан Гарос. Цонга обаче така и не можа да задържи бленуваната купа на мускетарите у дома и засега Яник Ноа ще трябва да почака, докато някой повтори неговото постижение, което датира от далечната 1983-а година.

Организаторите пък бяха приготвили страхотна церемония по изпращането на вече бившия играч, който можеше да се наслади на момента заедно с част от своите колеги и приятели. Точно в тази група можехме да видим Жил Симон, за когото това също е последно участие в Париж. 37-годишният състезател обяви, че приключва със спорта в края на сезона и изглежда ветеранът се е вдъхновил от представянето на Цонга, защото изнесе феноменален мач срещу Пабло Кареньо Буста и го отстрани от състезанието - 6:4 6:4 4:6 1:6 6:4. Симон страдаше от известни физически проблеми в края на двубоя, но стисна зъби и се поздрави с един от най-емоционалните си успех някога, след като часовникът беше отчел 4 часа игрово време. Сега за французина предстои ново тежко изпитание, а именно мач с коравия Стийв Джонън в следващия етап на турнира.

Местният любимец започна изненадващо добре и въобще не изглеждаше като играч, чиито изяви доскоро са го довели да две поредни загуби в Чаланджър Тура. Симон излъчваше характерното си спокойствие и просто отказваше да сбърка удар, печелейки огромна част от неспирните продължителни разигравания. Световният номер 18 наглед беше по-агресивен спрямо опонента си, но бившият осминафиналист покриваше брилянтно периметъра на корта и често контрираше успешно с плоския си форхенд, за да вземе аванс от 2:0 сета.

Изведнъж испанецът повиши значително темпото на игра и не се колебаеше да търси завършващи удари, а Симон видимо загуби интензитета си и все по-трудно се противопоставяше на фаворита. Публиката се опитваше да вдъхне допълнителни сили по всякакъв начин на 37-годишния тенисист, ала той изглеждаше напълно изпразнен откъм енергийни запаси и скоро имахме изравняване в отделните части.

Решителният сет беше идеален пример за непримиримостта, която винаги е била характерна за някогашния номер 6. Ветеранът накуцваше сериозно само че се абстрахираше от болката и се влагаше на максимум във всеки един момент. Все пак Кареньо Буста имаше повече аргументи и поведе с 4:2, когато французинът от нищото превключи на неудържим режим и скоро можеше да отпразнува победа над един от най-силните играчи на червени кортове изобщо.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Може го и на 37: Симон подчини 16-ия поставен в петсетова битка на последния си РГ Калоян Соколов
Теми:  
atp | жил симон | Обзори | пабло кареньо буста | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook