Синер не повтори грешката на Алкарас и елиминира екзекутора му за място на финала в Шанхай!

от в 11:23 на 12.10.2024
Калоян Соколов

Яник Синер е първият финалист на тазгодишния Мастърс в Шанхай и по този начин си гарантира, че ще е на върха класацията на ATP и за началото на следващия сезон. Световният номер едно преодоля съпротивата на Томаш Махач, който в миналия кръг сензационно надигра Карлос Алкарас, прекъсвайки неговата серия от 12 поредни победи. Голямата изненада на турнира показа своите качества и през днешния ден, след като чехът поведе още на старта с пробив, но постепенно италианецът пое контрола над мача и се наложи с крайното 6:4 7:5 за 1 час и 44 минути игрово време.

По този начин Синер ще се опита да стане първия тенисист от 2018-та насам, който печели три Мастърс титли в рамките на един сезон (тогава това постига Рафаел Надал). В утрешната битка за трофея пък изглежда доста вероятно да видим мечтано зрелище между водача в световната ранглиста и Новак Джокович, но Тейлър Фриц все още не е казал последната си дума и не е изключено американецът да се добере до реванш за случилото се в битката за титлата на US Open.

Стартът беше мечтан за световния номер 33, който изглеждаше напълно способен да победи подред двамата най-добри играчи в света, демонстрирайки отново изключителна скорост на своите удари. Махач наказваше всяко едно по-плитко отиграване на своя съперник и заслужено проби още в първия гейм, а за него не представляваше никакъв проблем да затвърди аванса си и да поведе с 2:0 гейма.

Реакцията на топ поставения беше мигновена и той съумя постепенно да отнеме инициативата от аутсайдера, като пласираше ударите си с максимална дълбочина. Синер методично изтласкваше съперника си извън пределите на корта, а също така не се колебаеше да атакува всяко едно второ подаване на чеха. Всичко това позволи на южнотиролеца да седне на следващата почивка с преднина от 3:2, след което той дори можеше отново да пробие в шестия гейм, но Махач се спаси от 15:40 и изравни за 3:3.

Категорично обаче вече надмощието се пренесе в половината на шампиона от US Open, който спечели трети пореден сервис гейм на нула, за да поведе с 5:4. Тогава напрежението изглежда не понесе добре на 30-ия поставен и той допусна серия от непривични за себе си неточности, с които на практика подари откриващата част на големия фаворит.

Махач далеч не се беше предал и съумяваше все по-често да прилага тактиката си от мача с Алкарас. В следващите минути нищо не зависеше от световния номер едно, защото чехът вземаше топката изключително рано и вкара в употреба любимите си форхенди с отскок, които се залепяха неизменно върху страничните линии.

Сервисът пък беше единственото спасение за 2-кратния "мейджър" носител в този епизод от срещата, но постепенно процента на първото подаване италианеца се срина и по-нискоранкираният играч разполагаше с два брейкбола при 4:4.

За пореден път обаче Синер показа колко силно може да играе под напрежение и с няколко поредни бързи комбинации принуди своя опонент да сервира за оставане в мача, което веднъж се оказа по силите на изненадата на турнира, но на втория път стомната се счупи закономерно и утре световният номер едно ще се опита да грабне своята 17-та титла на ниво ATP.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Синер не повтори грешката на Алкарас и елиминира екзекутора му за място на финала в Шанхай! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | томаш махач | шанхай | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook