Дежа вю: Нов магически плонж на Синер го поведе към 3-сетов триумф над Марожан в Хале!

от в 16:05 на 20.06.2024
Калоян Соколов

Яник Синер за втора поредна година се класира за 1/4-финалната фаза на ATP 500 турнира в Хале. Новият световен номер едно имаше тежката задача да премери сили с талантливия унгарец Фабиан Марожан, който през последната година надигра имена от ранга на Карлос Алкарас, Каспър Рууд, Холгер Руне и Алекс Де Минор и може да се похвали с два четвъртфинала в "Мастърс" сериите.

24-годишният тенисист и днес демонстрира, че би могъл да бъде сериозно изпитание за всеки един съперник, но Синер досега никога през сезона не е отпадал преди финалната четворка на даден турнир и засега продължава да е в график да спази тази традиция, след като надигра непоставения тенисист с 6:4 6:7(4) 6:3 за 2 часа и 4 минути игрово време, а в четвъртфиналите можем да станем свидетели на зрелищен сблъсък между южнотиролеца и Стефанос Циципас, ако световният номер 11 съумее да надвие Ян-Ленард Щруф по-късно днес.

Синер откри мача по мечтан за себе си начин, вкарвайки съперника си в тежки разигравания от дъното на корта. Марожан се опитваше да покажа, че може да удря топката също толкова мощно, колкото италианеца и се увлече по неговото темпо, което позволи на фаворита да пробие още в третия гейм. Последва изненадващо слаб сервис гейм за световния номер едно, а унгарецът се възползва от момента и изравни за 2:2.

Наред бяха напълно равностойни минути, като аутсайдерът демонстрира разнообразието в играта си и често оставяше на място Синер с перфектните си къси топки. За негово съжаление, 45-ият в света не извличаше никакви дивиденти от сервиса си, печелейки едва малко над 50 процента от точките си при вкарано първо подаване, което позволи на топ поставения да осъществи решителен брейк при 4:4 и скоро той разполагаше с преднина в отделните сетове.

Унгарецът вдигна нивото още повече във втората част и не се страхуваше да отпусне ръката. Форхендите на аутсайдера често намираха линиите и именно Марожан поемаше пръв иницативата в немалка част от разиграванията. Шампионът от Аустрелиън Оупън обаче сервираше почти безпогрешно и издържа на офанзивата от другата страна на мрежата и разполагаше с два скрити мачбола при 5:5, само че неговия опонент не се огъна под напрежението и достигна до тайбрек.

Там италианецът поведе след светкавичен завършващ ретур, но следващите две точки завършиха с успех за непоставения тенисист и той разви своя мини пробив аванс, повеждайки с 4:2 при смяната на полетата. Последваха две нетипични непредизвикани грешки от ракетата на Синер и Марожан се сдоби с 4 сетбола. Първите два бяха спасени от топ поставения, но накрая той предаде сета със забит смач в центъра на мрежата.

Южнотиролецът изглежда пазеше своята тенис магия за третия сет, в който спечели още едно разиграване, където трябваше да плонжира, за да спечели точката. Този момент отново се оказа ключов за изхода на мача, както беше и срещу Талон Грийкспор, тъй като Синер взе общо 10 от дебютните 12 разигравания в частта и водеше с 3:0 гейма при първата почивка.

1/4-финалистът от Маями се окопити и се разписа в резултата за 1:3, само че водачът в световната ранглиста искаше възможно най-скоро да сложи точка на спора в срещата и разполагаше с два брейкбола при 4:1 в своя полза. Аутсайдерът се задържа в двубоя и намали изоставането си, но нямаше как да навакса брейка си пасив и победата закономерно беше завоювана от световния номер едно.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Дежа вю: Нов магически плонж на Синер го поведе към 3-сетов триумф над Марожан в Хале! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | фабиан марожан | хале | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook