Ситуацията с Пен Шуай става все по-зловеща: WTA умоляват за достоверна информация

от в 20:27 на 18.11.2021
Диана Андреева

Случаят на Пен Шуай предизвика фурор в социалните мрежи през последните дни. Шампионката от Големия шлем при двойките обвини публично бивш вицепремиер на Китай в сексуален тормоз, а часове по-късно изчезна безследно, като местоположението й и здравословното й състояние са неясни и до днес. Мнозина колеги на Шуай са обезпокоени за нея, което и предизвиква китайската държавна медия да се опита да потуши напрежението, ала досса неуспешно. 

През вчерашния ден китайската държавна медия сподели писмо. Спорен тях то изпратено от самата Пен Шуай и в него състезателката гарантира своята безопасност и отрича напълно случилото се. Това изявление обаче не изглежда достатъчно достоверно и почитателите на Пен бързо обвинихи журналистите в подправяне на информация. Своето мнение относно ситуацията изказа и самият изпълнителен директор на WTA Стив Саймън, а ето и точните му думи: 

ю

"Изявлението, публикувано от китайската държавна медия по отношение на Пен Шуай, само увеличава притесненията ми по отношение на нейната безопасност. Трудно ми е да повярвам, че тя наистина е написала имейла, който получихме. Шуай демонстрира невероятен кураж, като обвинени в сексуален тормоз бивш висш служител в китайското правителство.

WTA и останалият свят се нуждаем от независимо и достоверно доказателство, че тя е в безопасност. Многократно опитах да се свържа с нея чрез различни форми на комуникация, но без успех. Пен Шуай трябва да получи възможност да говори открито без заплахи от какъвто и да е източник. Обвиненията в сексуално насилие трябва да бъдат уважени, разследвани с пълна прозрачност и без цензура. Гласът на жените е нужно да бъде чут и уважаван, без да бъде диктуван от някого“, завърши той.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Ситуацията с Пен Шуай става все по-зловеща: WTA умоляват за достоверна информация Диана Андреева
Теми:  
wta | пън шуай | шуай пън

Коментари





Следвайте ни в Facebook