Скандал в Синсинати: Жена с украинско знаме бе изгонена по желание на руска тенисистка

от в 16:06 на 16.08.2022
Мирела Николова

Войната между Русия и Украйна, която се води вече близо половин година, продължава да създава напрежение и в света на тениса. През вчерашния ден в двубой от квалификациите на турнира в Синсинати една срещу друга се изправиха две рускини - Анна Калинская и Анастасия Потапова, като по време на срещата назря сериозен скандал заради присъствието на жена на име Лола в трибуните, завита с украинско знаме и носеща традиционен украински венец на главата - винок. 

Въпреки че Лола наблюдава двубоя тихо, без да предизвиква с думи никоя от състезателките, то една от тях отправя оплакване към съдията на стола заради въпросната жена. Тогава главната арбитърка слиза от стола си и съобщава на Лола, че "не е приятно" да стои завита със знамето, на което жената отговаря: "Също така не е приятно да нахлуеш в друга държава".

Охраната на корта се намесва и започва да се държи агресивно към Лола, заплашвайки я, че ще извика полиция, ако не напусне корта. Част от зрителите застават в защита на жената и казват, че тя не прави нищо нередно, като същевременно споменават свободата на словото и че САЩ е "страната на свободните", но това не довежда до промяна в ситуацията. 

Тъй като не иска да създава скандал, Лола напуска корта и впоследствие заедно със своята украинска приятелка се разхождат из тенис комплекса. 20-30 минути по-късно ръководителят на охраната на турнира приближава Лола и ѝ показва списък с правила за присъствие на трибуните, според които знамето е било над допустимите размери.

Жената решава да среже на две знамето, за да успее да се вмести в разрешената големина, но тогава тя бива отведена от охраната до паркинга, където ѝ е съобщено, че може да се завърне в тенис комплекса едва когато остави флага в колата си. Лола прави точно това и впоследствие отново заема мястото си в трибуните.

"Според правилника на Western & Southern Open, изнесени на сайта на турнира, знамена и банери с размери над 18x18 инча са забранени. Въпросната жена бе помолена да премахне флага и след като го направи, ѝ бе позволено да се завърне в комплекса. Всички запитвания относно съдията на стола трябва да бъдат отправени директно към WTA", заяви говорителят на надпреварата в Синсинати.

Според журналиста Бен Ротенберг, разказал тази случка, големината на знамето е била използвана само като прикритие за действията на служителите, тъй като през годините правилото за допустимите размери на флагове и банери не е било спазвано и многократно са били забелязвани американски и сръбски знамена с големина, неотговаряща на позволената. 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Скандал в Синсинати: Жена с украинско знаме бе изгонена по желание на руска тенисистка Мирела Николова
Теми:  
wta | анастасия потапова | анна калинская | любопитно | русия-украйна | синсинати

Коментари





Следвайте ни в Facebook