Скандинавският тенис е отново на мода: Рууд и Руне с нови успешни крачки в Париж

от в 14:16 на 26.05.2022
Калоян Соколов

Скандинавският мъжки тенис е бил винаги важна част от историята на спорта и сме видели множество големи шампиони от този контингент. Говорим за величия от ранга на Бьорн Борг, Матс Виладер и Щефан Едберг, като апогеят на тази ера идва през 1988-а година, когато всички титли от Големия шлем се разпределят между представители на Швеция. В последното десетилетие обаче имаме сериозен дефицит на скандинавски състезатели и братята Имер бяха единствените играчи в топ 10, които бяха на световната тенис карта, е едва ли бихме могли да намерим нещо викингско в тях, имайки предвид етиопските им корени.

Сега обаче имаме двама представители, чиито способности определено изглеждат далеч по-обещаващи и изглежда отново славните време за северните народи ще се върнат в този спорт. Навярно вече се досещате, че визираме току-що класиралите се за третия кръг на Ролан Гарос - Каспър Рууд и Холгер Руне.

Рууд вече е утвърдено име и определено е със сериозни амбиции за участието си в Париж, след като през миналата седмица завоюва титлата в Женева. Днес световният номер осем спечели скандинавското дерби с финландеца Емил Руусувуори, налагайки се в последователни сетове за малко над два часа игра - 6:3 6:4 6:3. По този начин 23-годишният играч си осигури сблъсък с един измежду Жоао Соуса и Лоренцо Сонего, като евентутална победа ще му донесе място на дебютен "мейджър" осминафинал.

Тийнейджърът Руне пък никога не беше печелил двубой в Големия шлем, но преди два сезона спечели трофея на Ролан Гарос при юношите и заяви, че може да се превърна в най-успешния тенисист в историята на състезанието във френската столица. Тези негови думи надали някога ще се сбъдната, само че младокът категорично притежава сериозен потенциал и до момента не е загубил нито сет в надпреварата, отстранявайки последователно 14-тия поставен Денис Шаповалов и Хенри Лаааксонен. Серията на датчанина дори може да го отведе още по-напред, защото в следващи я кръг го очаква среща с по-нискоранкиран състезател от него, а това ще бъде местния представител Юго Гастон или аржентинския "щастлив губещ" Педро Качин.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Скандинавският тенис е отново на мода: Рууд и Руне с нови успешни крачки в Париж Калоян Соколов
Теми:  
atp | каспър рууд | Обзори | ролан гарос 2022 | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook