След 15 години чакане: Щруф се разправи с Фриц на родна земя и най-после е ATP шампион!

от в 16:10 на 21.04.2024
Калоян Соколов

15 години - точно толкова бяха нужни на Ян-Ленард Щруф, за да се поздрави най-после с дебютната си ATP титла. Германецът е почти неделима част от световния топ 50 в последното десетилетие и през миналата година дори достигна до номер 21 в световната ранглиста, след като направи страхотен рейд от квалификациите до финала на Мастърса в Мадрид. Германецът наглед притежава всички нужни оръжия, за да печели поне по една ATP 250 титлата на година, но неговата психика винаги го предаваше в най-важните моменти.

Германецът обаче започна работа със спортен психлог от края на 2022-ра и това определено дава своите резултати, защото той е плътно сред най-добрите 30 през последните 12 месеца и не показва никакви признаци на нервност, когато му се наложи да затвори даден мач. Вчера Щруф вероятно изигра най-силния двубой в своята кариера, разгромявайки Холгер Руне с 6:2 6:0 за само 45 минути игра, като така детронира шампиона на ATP 250 турнира в Мюнхен и си гарантира възмжоност да завоюва първи трофей на най-високото ниво в тениса.

Този път 33-годишният играч оползотвори този си шанс, преодолявайки съпротивата на още един бивш член на топ 10, а именно Тейлър Фриц и можеше да се поддаде на всички бушуващи в него емоции - 7:5 6:3. Така местният любимец със сигурност ще се завърне в топ 25 и макар да е малко вероятно през следващата седмица да защити точките си в испанската столица, то изглежда готов поне да минимализира щетите до минимум.

Финалът започна по мечтан начин за германеца, който проби още в първия гейм, само че първият му сервис тотално отсъстваше от корта и 3-ият поставен стигна до моментален рибрейк. Щруф обаче продължи да е доминиращата фигура на корта и достигна до три поредни шанса за реализирането на нов пробив при 3:3 гейма, но Фриц показа по-голяма стабилност в последвалите разигравания и измъкна подаването си.

Изведнъж американецът заигра далеч по-стабилно спрямо опонента си, който прекалено избързваше в опитите си да завършва точките и бившият шампион от Индиън Уелс си осигури два сетбола. Тогава местният любимец заигра абсолютно безпогрешен тенис и влезе в серия от 12 поредни спечелени точки, за да си гарантира спечелването на откриващия сет.

Подемът в действията на четвъртия поставен продължи с пълни сили и той дръпна набързо с 2:0 в следващата част, а Фриц просто не можеше да вкара топката в корта и скоро предаде сервиса си още веднъж, изоставайки с 2:5. Толкова близо, но толкова далеч - напрежението все пак застигна германеца и неговият съперник реализира пробив, за да остане в мача.

Все пак Щруф беше изградил достатъчно голяма преднина и достигна до мачбол при 5:3 в своя полза, след което сложи точка на спора с неспасяем смач и така превърна своята най-голяма мечта в реалност.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 15 години чакане: Щруф се разправи с Фриц на родна земя и най-после е ATP шампион! Калоян Соколов
Теми:  
atp | мюнхен | Обзори | тейлър фриц | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook