След 16 месеца без титла: Остапенко взе скалпа на шампионка от Шлема и триумфира в Бирмингам!

от в 18:00 на 25.06.2023
Мартин Петков

Йелена Остапенко е шампионка на силния WTA 500 турнир в Бирмингам. Латвийката имаше тежката задача във финалния сблъсък да срещне друга бивша носителка на трофея от Ролан Гарос в лицето на топ поставената в схемата Барбора Крейчикова, но световната номер 17 остана по-хладнокръвна в хода на съревнованието и завоюва дебютната си титла през настоящата тенис кампания - 7:6(8) 6:4. С триумфа си Остапенко слага край на сушата си от 16 месеца без спечелен WTA трофей и вече може да се похвали със седем отличия в колекцията си, две от които идват върху зелената настилка.

Първата част на двубоя протече изцяло под господството на сервиращите и макар да се свикнали мачовете при дамите да ни предлагат огромни количества от пробиви, то единственото по-интригуващо в случая бяха общо три брейкбола, един пред втората поставена и два за чехкинята, като до нещо повече не се стигна и логично ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него латвийката в огромни отрязъци разполагаше с минимален аванс в резултата, който я отведе до три сетбола, ала тя ги профука безвъзмездно и на свой ред трябваше да спасява такъв при 7:8 точки, но се справи под напрежение и от четвъртия си опит в следващите минути отмъкна успеха в сета.

Придобитият импулс от стореното пък вдъхнови световната номер 17 на старта на втората част, когато тя започна все по-уверено да навлиза навътре в корта при атаките си, като умело намираше пробойните в защитата на топ поставената и спечели пет от първите шест гейма, с което вече чувстваше титлата в ръцете си. Именно голямата преднина в резултата обаче беше напът да изиграе лоша шега на латвийката, след като тя се отпусна и Крейчикова на бърза ръка влезе в подем, редуцирайки частично изоставането си, ала Остапенко все пак демонстрира здрави нерви и от втория си опит да сервира за спечелването на трофея бе безпогрешна.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 16 месеца без титла: Остапенко взе скалпа на шампионка от Шлема и триумфира в Бирмингам! Мартин Петков
Теми:  
wta | барбора крейчикова | бирмингам | йелена остапенко

Коментари





Следвайте ни в Facebook