След 2-годишно отсъствие: Бивш 1/2-финалист на АО се завръща обратно в тениса

от в 15:42 на 20.07.2022
Калоян Соколов

Анди Мъри за повече от десетилетие беше лидер на тениса във Великобритания, но нещата се промениха през 2018-та, когато беше изместен от Кайл Едмънд. По това време Едмънд е на 22 години и е направил големия си пробив, след като се класира за полуфиналите на Аустрелиън Оупън, надигравайки Григор Димитров във фазата на финалната осмица. Младокът разполага със здрави нерви, агресивен стил на игра и форхенд, който е способен да пробие всяка една защита. Това почти незабавно го извежда до две титли на ниво ATP и впоследствие достига до рекордната си 14-та позиция в световната ранглиста.

Наглед всичко върви по възходяща линия за британеца, само че нещата се преобръщат в края на 2020-та година, когато получава сериозна травма в областта на лявото коляно и оттогава не е изиграл нито един мач на сингъл. Все пак настоящият номер 497 не се поддава на отчаянието и продължава да преследва мечтата си да се завърна на корта, а тя стана реалност на тазгодишните смесени двойни на Уимбълдън, където заедно с Оливия Николс отстъпиха още на старта.

За Кайл обаче победата е била в самото излизане на корта и се очаква още от 1 август да го видим обратно в надпреварите на сингъл, защото е подал заявка за участие във Вашингтон. Там Едмънд ще се включи директно в основната схема с помощта на правилото за "защитен ранкинг", като състезателят по никакъв начин не крие своето вълнение:

"Последните две години бяха изключително тежки. На няколко пъти бях близо до завръщане и изведнъж трябваше да започна всичко отначало. Преминах през серия от операции и дори в един момент не бях пипал ракета за около 6 месеца. Беше ми трудно да гледам как другите момчета се борят за големите титли, докато аз изпитвах болка от всяко едно по-рязко движение. В последните няколко седмици нещата претърпяха положителен обрат и тренирам без никаква болка. В момента просто се наслаждавам на факта, че отново правя любимото си нещо и не искам да се натоварвам с някакви сериозни очаквания. На 27 години съм и все още има доста време пред мен в професионалния спорт, така че ще се опитам да го оползотворя пълноценно" - разказва играчът.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След 2-годишно отсъствие: Бивш 1/2-финалист на АО се завръща обратно в тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | завръщане | кайл едмънд | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook