След 3-часов дуел: Синер се измъкна от примката на Ечевери и изравни рекорда си в Шанхай!

от в 13:09 на 06.10.2024
Калоян Соколов

Яник Синер и Томас Мартин Ечевери изиграха безспорния топ мач на Мастърса в Шанхай досега, демонстрирайки ни най-доброто от света на модерния тенис. Двамата използваха всяка една възможност за атака и станахме свидетели на редица зрелищни уинъри и епични разигравания, но до изненада в крайна сметка не се стигна и световният номер едно се наложи с финалното 6:7(3) 6:4 6:2 за 2 часа и 40 минути игрово време.

Така италианецът продължава да не е губил срещу тенисист извън топ 20 от миналия август насам и изравни най-доброто си постижение в китайския мегаполис, достигайки до 1/8-финалната фаза на състезанието, където го очаква битка с Роберто Карбайес Баена или Бен Шелтън, от когото загуби през миналия сезон на същия етап в Шанхай.

Още от самото начало аржентинецът показа, че е готов за битка и именно той конторлираше играта от дъното на корта и впечатли с нивото си на сервис, осъществявайки 5 аса в първите си два сервис гейма. Синер също държеше високо ниво на начален удар и двамата тенисисти можеха да печеля бързо точките си при собствено подаване, което не доведе до никакви шансове пред посрещачите в първите 6 гейма.

Непоставеният играч обаче продължаваше да е стъпил върху основната линията и нямаше проблем да поддържа темпото на световния номер едно, като заслужено стигна до брейкбол при 3:3, но тогава беше ред на фаворита да запише директна точка от сервис и да се измъкне от трудното положение. Впоследствие аржентинецът се озова в идентична ситуация, ала и неговият отговор беше също толкова категоричен.

Синер продължи да настоява и се сдоби с 2 сетбола при 6:5 в своя полза, само че нервите не Ечевери издържаха и той доведе нещата до тайбрек. В него офанзивата на южноамериканеца взе изцяло връх над Синер и аутсайдерът достигна до 3 поредни точки за спечелването на частта, след като изпълни безкомпромисно стоп воле, а накрая затвори сета с отлично премерен минаващ удар.

Бившият 1/4-финалист от Ролан Гарос не намали темпото ни най-малко във втората част и първата почивка дойде при 2:1 в негова полза, като той до този момент беше загубил само една точка на свой начален удар.

Картината на корта се промени коренно в следващите минути и топ поставеният реализира дебютен пробив в мача, изстрелвайки неспасяем форхенд по правата за аванс от 3:2. Радостта на шампиона от US Open не продължи особено дълго, защото южноамериканецът отвърна с безкомпримсно качество на своите ретури и се върна в играта при 3:3. Проблемът за аржентинеца беше свързан с драстичното отстъпление в качеството на първото му подаване, а този дефект веднага беше използван срещу него от Синер и серията от брейкове достигна до три.

По-нискоранкираният тенисист отново имаше своите шансове в ответния сервис гейм на южнотиролеца, но водачът в световната ранглиста демонстрира невероятен демараж, за да изравни при 30:30 и оттам насене матира съперника си с две поредни къси топки, за да поведе с 5:3. Ечевери най-после напомни за качеството на началния си удар и застави световния номер едно да сервира за паритета в сетовете, което се оказа детска игра за големия фаворит и така щяхме да наблюдаваме трета решителна част.

Там нещата стартираха по кошмарен начин за световния номер 37, който допусна фрапантна грешка при смач на опразнен на корт и така се оказа изправен пред 3 точки за пробив, ала последва изключително неочакван обрат и клей специалистът задържа подаването си след 5 поредни спечелени точки. Все пак неизбежното се случи и брейкът в полза на италианеца дойде още в следващия сервис гейм на аржентинеца.

Примката около аутсайдера се затягаше все повече, само че той не спираше да се бори и избегна възможността да изостане с двоен пробив, връщайки се от 15:40, за да направи резултата 2:3. Този момент послужи като импулс в играта на Ечевери и той имаше общо 3 шанса да се поздрави с напарата на рибрейк, но Синер оцеля в общо 12-минутната война на шестия гейм, вземайки ценен аванс от 4:2.

Изглежда точно там някъде съпротивителните сили на южноамеирканеца бяха пречупени, тъй като той не взе нито гейм повече до приключването на двубоя и по този начин водачът в световната ранглиста намери място сред последните 16 на Мастърса в Шанхай!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След 3-часов дуел: Синер се измъкна от примката на Ечевери и изравни рекорда си в Шанхай! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | томас мартин ечевери | шанхай | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook