След 3-часов трилър в Берлин: Бенчич надви Сакари и ще търси втора титла на трева!

от в 16:21 на 18.06.2022
Мартин Петков

Белинда Бенчич показва сериозно израстване в представянето си през последните два месеца, особено от началото на тревния сезон, като добрите ѝ изяви до момента в Берлин и характерът, който демонстрира, за да печели неизменно в три части при всяка своя поява на корта, я накараха да мечтае за втора титла на зелената настилка след триумфа ѝ в Ийстборн преди вече цели седем години. Швейцарката при миналогодишното си участие в германския град достигна финал, който през днешния ден се опита да повтори, изправяйки се срещу шестата ракета на света и втора поставена в схемата Мария Сакари, която в хода на надпреварата записа неколкократно безапелационни победи.

Сблъсъкът извади на показ сериозна част от най-добрите удари в репертоара на двете тенисистки, като сервисът работеше идентично при всяка тях, но една идея по-голямото постоянство в играта на Бенчич даде своето отражение върху резултата и тя осъществи фамозен обрат, за да стигне до крайния успех след (6)6:7 6:4 6:4, в своебразна битка на корта в немската столица продължила малко над три игрови часа. С победата си световната номер 17 се класира за финала в Берлин, където ще опита да завоюва трофея след миналогодишния си неуспех в мача за титлата, а последното ѝ препятствие по пътя към второ отличие на трева ще бъде победителката измежду Онс Жабер и Кори Гоф.

Гъркинята стартира безупречно двубоя, като реализира пробив още при дебютното подаване на съперничката, ала се затрудни със затвърждаването му и след над 10-минутен гейм се пречупи, допускайки възстановяне на паритета. Само минути по-късно швейцарката взе инициативата на своя страна и излезе напред в резултата с брейк, ала слабо представяне на начален удар не ѝ позволи да се откъсне напред и равенството за пореден път се запази на таблото. В оставащите мигове до края на частта световната номер 6 отрази отрази на два пъти брейкболи и най-логичният изход бе тайбрек. Там Сакари рано си осигури водачеството, но след грешка позволи на противничката си да достигне сетбол, обаче запази завидно хладнокръвие и чрез своебразен обрат записа откриващия сет 74 минути след неговото начало на сметката си.

Световната номер 17 видимо разочарована от пропуснатите шансове бе близо до това да инкасира пробив на старта на втората част, но остана спокойна в ударите си и даде старт на доминацията на сервиращите. Разиграванията протичаха сравнително бавно и методично за тревната настилка, като постепенно с времето се стигна 10-я гейм, в който гъркинята подаваше за изравняване на резултата, ала Бенчич заигра самоотвержено в опитите си за атака, което ѝ донесе пет сетбола и съумя да оползтвори последния от тях, за да изпрати мача в решителната му фаза.

Двете тенисистки бяха близо до това да се пречупят в началните си подавания за третия сет, но все пък удържаха на натиска на посрещачите и паритетът се запази. Не след дълго се създаде впечатлението, че втората поставена в схемата видимо има предимство на корта, което ѝ донесе четири брейкбола, но за нейно съжаление, както до момента в двубоя, тя не съумя да покаже най-доброто от себе си във важните моменти и ги пропиля. Бенчич от своя страна единствено се стремеше към това да печели подаванията си, ала демонстрираната добра защита под сериозно напрежение ѝ вдъхна сериозна доза увереност, за да тръгне в атака и идентично на предходния сет в заключителните минути на частта си осигури серия мачболи, като с добро излизане на мрежата оползтвори третия от тях, падайки на земята от радост, след като се поздрави с победата в изцяло гладиаторски сблъсък, който продължи 3 часа и 10 минути на корта в Берлин.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 3-часов трилър в Берлин: Бенчич надви Сакари и ще търси втора титла на трева! Мартин Петков
Теми:  
wta | белинда бенчич | берлин | мария сакари

Коментари





Следвайте ни в Facebook