След 3-часова битка: Томова остана на гейм от победа над 1/4-финалистка от Шлема в Рим

от в 19:37 на 10.05.2023
Мартин Петков

Виктория Томова категорично се намира в подем от старта на клей сезона насам, след като триумфира на надпреварата в Сарагоса, завоювайки втората в кариерата си титла от категория W80 и към момента купата се равнява откъм ранг на върховото отличие на сънародничката ни. Впоследствие Вики продължи силните си игри и на едни от най-големите турнири за сезона в Тура, а именно тези от сериите WTA 1000, като през настоящата седмица първата ни ракета при дамите преодоля квалификациите на състезанието в Рим от позицията на топ поставена.

Жребият за основната схема на надпреварата пък отреди на софиянката на старта тя да премери сили със световната номер 51 Юлия Путинцева, която в колекцията си има две WTA титли и е бивша представителка на топ 30. Именно казахстанката през миналия сезон постигна цели три победи в същинската част на турнира във Вечния град, надигравайки тогава Гарбинье Мугуруса, като опитът ѝ на голямата сцена си каза думата в ключовите моменти и през днешния ден тя повали Томова след 3-часова битка на корта - 6:7(5) 7:6(3) 6:0. С успеха си Путинцева слага край на дебютното участие на първата ни ракета при дамите в Рим, докато тя самата продължава към втория етап, където ще срещне шестата поставена и актуална финалистка от Ролан Гарос - Кори Гоф.

Началото на двубоя беше напът да се окаже пагубно за софиянката, която изостана с 15:40 на собствен сервис, но въпреки неблагоприятната ситуация остана хладнокръвна и удържа равенството, за да може впоследствие на свой ред да вземе инициативата, като реализира пробив в седмия гейм. С това си начинание обаче Вики даде старта на една дълга поредица от пробиви, при която до края на откриващата част за мача наблюдавахме пълно превъзходство за посрещачите, като Вики същевременно пропиля сетбол на началния си удар и на нас ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек.

В него Путинцева заложи на агресията в отиграванията си, като в старанието си да задава темпото в размените от основната линия допускаше множество грешки, които се оказаха добре дошли за Вики и тя поведе с 6:3 пункта, като едва при последната си възможност от тях сложи точка на спора, записвайки на сметката си откриващия сет, продължил 76 минути.

 С настъпването на втората част световната номер 51 вдигна оборотите и на бърз ход се поздрави с аванс от брейк, който постави българката в догонващата позиция, ала нашето момиче нито за секунда не остави да бъде сломена и скоропостижно заличи пасива си. Нов спад в равнището на сервиращите пък означаваше поредната размяна на пробиви, преди впоследствие двете тенисистки най-после да установят известен превес в собствените си подавания, при което световната номер 76 спаси два брейкбола във втората половина на сета, за да станем свидетели на нов дълъг гейм. В него, за разлика от по-рано в сблъсъка, казахстанката дирижираше случващото се, като нито за секунда не допусна родната ни представителка да се сдоби в аванс в резултата и закономерно паритетът в отделните части възцари.

На старта на решителната трета част срещата беше сполетяна от пауза за дъжд, която продължи около половин час, преди след завръщането си на корта двете да демонстрират коренно различни лица в равнището си, от тези които гледахме досега. При Вики несъмнено можем да кажем, че беше настъпил спад и неточностите от нейната ракета се увеличаваха прогресивно, докато Путинцева все по-често завършваше комбинациите си успешно и не отпусна нито гейм повече на българката, "връзвайки ѝ геврек", за да се поздрави с победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 3-часова битка: Томова остана на гейм от победа над 1/4-финалистка от Шлема в Рим Мартин Петков
Теми:  
wta | wta 1000 | бгтенис | виктория томова | рим | юлия путинцева

Коментари





Следвайте ни в Facebook