След 4 години чакане: Жоао Соуса отново е шампион от АТР Тура!

от в 19:32 на 06.02.2022
Владислав Риждов

Жоао Соуса премина през тежък период след настъпването на пандемията от коронавирус и рядко успяваше да направи сериозни пробиви по време на надпреварите, в които взимаше участие, което доведе и до излизането му извън първите 100 на ранглистата. От началото на тази година обаче португалецът показва нелош тенис и изглежда, че постепенно се завръща към старата си форма. Това се потвържди и от факта, че днес Соуса вдигна титлата от АТР 250 турнира в Пуна, Индия, която е негова четвърта в кариерата му. На финала той се справи с дебютанта Емил Руусувуори с 7:6(9) 4:6 6:1 и сложи край на трофейната си суша, продължила близо четири години.

Срещата започна с равностойни темпо, като в първите минути двамата печелеха безпроблемно подаванията си. 137-ят в света пръв се добра до рядка възможност за брейк, но финландецът, поставен под напрежение, се справи със ситуацията. Впоследствие именно Руусувуори придоби инициативата и пречупи съперниковия сервис, с което си осигури правото да сервира за сета, но Соуса реализира моментално рибрейк и частта трябваше да завърши с изиграването на тайбрек. Там интригата се запази до последната точка. След като двамата се движеха точка за точка, последва импулс в играта на Соуса и той на три пъти имаше шанс да сложи край на сета, но и в трите случай Руусувуори остана хладнокръвен и така обърна нещата в своя полза, излизайки напред с 9:8. В крайна сметка обаче световният номер 87 отново се провали в ключовия момент и след серия от три поредни точки, Соуса се доближи максимално до победата.

Най-добрият португалец направи стремителна крачка към титлата в началото на втория сет, след като той стартира отлична за него и Соуса поведе с 3:0. Руусувуори, от своя страна, не се даде без битка и отговори по повече от впечатляващ начин на предизвикателството. Търсещият дебютния си АТР трофей не само изравни резултата, но и до края не загуби нито гейм повече, запазвайки пълни шансове за победа в срещата. В решителната част обаче по-опитният от двамата, Соуса, бързо притъпи възхода у съперника си. 32-годишният играч бързо се озова във водеща позиция, след като открадна сервиса на скандинавеца, а в остатъка бе безупречен, за да отпразнува спечелването на своята четвърта АТР титла и първа от 2018 насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 4 години чакане: Жоао Соуса отново е шампион от АТР Тура! Владислав Риждов
Теми:  
atp | atp pune | атп | емил руусувуори | жоао соуса | обзор | Пуна | тенис турнир в пуна | финал

Коментари





Следвайте ни в Facebook