След 5 часа и 9 минути на корта: Вавринка спечели зрелището с Циципас и ще срещне Федерер на четвъртфинал на Ролан Гарос!

от в 21:13 на 02.06.2019
В
Стан Вавринка спечели същински мач-шедьовър срещу Стефанос Циципас, като швейцарецът за пореден път демонстрира железните си нерви в най-ключовите моменти - ,,Stan the Man" отрази всичките осем възможности за пробив на своя опонент в решителния пети сет, като от своя страна се възползва едва от своята втора такава, за да затвори този сблъсък в своя полза. В крайна сметка след цели пет часа и девет минути тенис Стан се поздрави с успеха в това същинско зрелище след крайното 7:6(6) 5:7 6:4 3:6 8:6, като неговата задача тепърва ще става по-трудна, тъй като му предстои четвъртфинален мач срещу великия му сънародник - Роджър Федерер, а това ще бъде повторение на сблъсъка им на същата фаза на турнира от 2015-та, когато Вавринка спечели с 3:0 сета, а впоследствие съумя и да триумфира в надпреварата.

В първата част сервисът на Стан бе с висока успеваемост, като това често му носеше и почти безпроблемни подавания особено в началото на двубоя. Единственото по-коварно подаване бе през петия гейм на срещата, когато швейцарецът трябваше да отразява два брейкбола, но той запази пределна концентрация, която го отърва от допускането на пробив. От другата страна на корта Стефанос беше дори по-категоричен и използвайки именно началния удар в комбинация с чудесно пласирани форхенди, гъркът допусна да загуби едва шест точки на начален удар.



По този начин се стигна до 6:6, а това означаваше и четвърти пореден тайбрек за Стан. Именно той в крайна сметка се оказа по-хитрият на корта и след като двамата си разменяха водачеството на няколко пъти в началните фази швейцарецът съумя да се поздрави с успеха в четвърти пореден дълъг гейм. Все пак първият, достигнал до сетбол, беше Стефанос при 6:5, но тогава съперникът му го размина по прекрасен начин с бекхенд по късия диагонал, а впоследствие след хубав сервис точка за сета имаше Стан. Тя се оказа и напълно достатъчна, тъй като Циципас предаде частта след разочароваща двойна грешка.

Във втория сет ситуацията на корта беше доста по-любопитна, а както двамата сервираха на страхотно ниво през началната част, то в този сет до пробиви често се стигаше. Първоначално Стефанос измъкна дълъг гейм на съперника си, след като Стан допусна няколко непредизвикани грешки, но именно такива на гърка му коставаха и аванса му, а рибрейкът дойде, след като Стефанос пропиля аванс от 40:0. И точно когато Вавринка се добра до равенството, Стефанос успя отново да вдигне нивото и да пробие след мощни печеливши удари за 5:3. Стан обаче показа характер и след превъзходен бекхенд по късия диагонал реализира рибрейк, а преди да изравни за 5:5 швейцарецът отрази цели пет сетбола в гейм, продължил близо 13 минути и изпълнен с нечовешки удари и от двамата. Връщането на Вавринка обаче не беше за дълго, а швейцарецът допусна брейк в следващото си подаване благодарение на невероятната игра на Стефанос и по този начин гъркът си извоюва и сета.



В третата част подаванията на Циципас бяха изключително колебливи, като младокът трябваше да отразява брейкбол във всеки свой сервис гейм, с изключение на първия такъв от третия сет. Вавринка, от друга страна, ,,се развихри" на начален удар и не остави никакви шансове на съперника си по време на своите подавания. Още повече - Стан допусна и едва три непредизвикани грешки в рамките на сета, като той съумя да пробие в ,,Тилдъновия гейм" и да задържи предимството си до края на частта.

https://twitter.com/doublefault28/status/1135197782418100224

https://twitter.com/rolandgarros/status/1135207125741907970

Ролите обаче отново се размениха в следващия сет, като Стефанос набързо си изгради аванс от 3:0. Вавринка скоро реализира рибрейк, но тогава на свой ред бе неубедителен на сервис, за да допусне нов пробив, като този път шестият в света не допусна нов рибрейк, което означаваше, че публиката ще бъде удостоена с пети решителен сет.



В него драмата бе максимална, като и двамата тенисисти играха на изключително високи обороти. Все пак предвид възрастта си, Вавринка изглеждаше значително по-уморен, докато Циципас бе изпълнен с енергия и желание за реализиране на обрата от 1:2 сета. Швейцарецът започна сета с няколко неточности и изоставане с 0:40 на сервис. Тогава обаче Стан отново демонстрира силната си воля за победа и след майсторско разиграване отрази първия брейкшанс, а след четири безответни начални удара той успя и изцяло да преобърне гейма в своя полза.



Циципас, от друга страна, бе съвсем категоричен на сервис през целия сет, а при 2:2 Вавринка поведе с 40:15 в подаването си, но последваха нови проблеми за него. Гъркът се добра до два брейкбола впоследствие, но и тези два бяха отразени от ,,Stan the Man", който емблематично сочеше към главата си след всяка заличена опасност. Оттогава тенисистите отново бяха изключително стабилни на сервис, като при 5:5 последва трети критичен сервис гейм на Вавринка, който изостана с 30:40, давайки и скрит мачбол на младия си опонент.

Тогава двамата сътвориха една от точките на мача, след като Циципас, устремен да пречупи шампиона от 2015-та, изигра разиграването по агресивен начин и тръгна напред към мрежата. Вавринка обаче изненада съпербика си с майсторки бекхенд по диагонала, а контраатаката на Стан завърши с форхенд по правата, на който гъркът не съумя да отговори, макар че се опита да играе с топката, бидейки във въздуха. Последва обаче едва третата двойна грешка на Стан тогава, като изглеждаше, че най-накрая ,,стомната ще се счупи", и че Циципас ще поведе с решаващ брейк. Това обаче не бе така, тъй като Стефанос извади агресивен форхенд малко в аут - и трети брейкбол имаше, който бе и общо осми в този сет, но и той не бе реализиран, след като за пореден път дланният удар на гърка не намери отсрещното поле за няколко милиметра. В крайна сметка Вавринка отново демонстрира бойния си дух и макар че швейцарецът изглеждаше наистина на предела на силите си, силната му воля за победа го крепеше жив в този вълнуващ тенис спектакъл.



Двамата впоследствие спечелиха по един лесен сервис гейм, като при 7:6 ръката на Циципас трепна, а Вавринка започна да намира ретурите си, които даваха сериозен отпор на младия му съперник. След поредица от неточности гъркът изостана с 15:40, давайки два поредни мачбола на Вавринка. Първият мачбол все пак бе отразен, след като швейцарецът не успя да намери корта с ретура си. При втория обаче той влезе в разиграване, което все пак бе контролирано от гърка. Циципас за пореден път в този двубой притисна опонента си до стената и след остър форхенд по обратния диагонал тръгна напред към мрежата, но тогава Вавринка извади истински ,,трик от ръкава си” и след сечен бекхенд по правата, който кацна от външната страна на страничната линия, драматичната победа в полза на Стан бе факт!

https://twitter.com/MattRacquet/status/1135237583531892736

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 5 часа и 9 минути на корта: Вавринка спечели зрелището с Циципас и ще срещне Федерер на четвъртфинал на Ролан Гарос! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook