След 5-часова епика и 2 спасени мачбола: Световният №79 шокира Синер и очаква Григор!

от в 18:47 на 01.06.2023
Мартин Петков

Григор Димитров по-рано през днешния ден затвърди силната спортна форма, в която се намира напоследък, като повтори представянето си от старта на Ролан Гарос и във втория кръг на турнира се наложи над Емил Руусувори в последователни сетове. По този начин най-добрият ни тенисист заслужи мястото си в третия етап на надпреварата, където жребият му отреди по предварителните прогнози да срещне един от скритите фаворити за титлата в лицето на осмия поставен Яник Синер, но световният номер 79 Даниел Алтмайер обърка плановете на италианеца и спаси два мачбола, за да го надвие в шедьовъра на турнира, надделявайки в същинска тенис епика, продължила 5 часа и 26 минути - 6:7(0) 7:6(7) 1:6 7:6(4) 7:5.

Началото на двубоя се оказа неочаквано спокойно, като двамата състезатели видимо се напасваха стилово един към друг, при което интригуващите ситуации липсваха. Постепенно с течение на времето грешките от ракетата на осмия поставен зачестиха, което позволи на германеца да реализира пробив, при това без да прави нещо особено, ала ответната реакция от страна на Яник беше впечатляваща и чрез поредица от страхотни комбинации в атакуващ план световният номер 9 осъществи рибрейк, направил ни впоследствие свидетели на тайбрек. В него играта на Алтмайер претърпя сериозен крах, като всичко добро, което видяхме от по-нискоранкирания тенисист досега в срещата, беше заличено за период от няколко минути и Синер направи първата крачка по пътя към победата.

На старта на втората част отново проследихме моменти на равнопоставеност между двамата, преди южнотиролецът да вдигне летвата при размените от основната линия, чувствайки се уверен в своя форхенд, и поведе с 0:40 в подаването на противника. Изправен до стената, световният номер 79 не пропусна да докаже уменията си върху землената настилка, като засвидетелства стабилността си от дъното на корта, както и вариативността на своя еднорък бекхенд, за да оцелее, а оттам насетне наблюдавахме пълна доминация на сервиращите, която ни отведе до нов дълъг гейм. За разлика от по-рано в хода на сблъсъка, то в този случай Алтмайер предостави нужната битка на осмия поставен, като неколкократно си послужи със сервиса си в ключовите мигове, докато на ретур загатна за отличното си придвижване по клея и в драматичен завършек отмъкна втория сет, с което върна двубоя в началната му позиция.

Германецът с представянето си в заключителните моменти от втората част навярно постави твърде високо летвата за самия себе си, като с настъпването на третата такава не съумя да поддържа равнището си на нужното ниво и неточностите от ракетата прогресивно набъбваха. Планът на Алтмайер за справяне с грешките пък беше да приспадне от агресията в ударите си, с което пасивното му поведение на корта мигновено беше експлоатирано от представителя на топ 10, който смени на следващата предавка и спечели шест поредни гейма, за да поднови водачеството си в общия резултат на срещата.

Още в началото на четвъртия сет непоставеният тенисист демонстрира, че е далеч от това да се примири със съдбата си в мача, като подобри значително качеството на сервиса си, пласирайки цели четири аса в първите си два гейма, двойно повече на бройката си досега в сблъсъка, което го вдъхнови да стане още по-активен в излизанията си на мрежата на ретур и скоропостижно се поздрави с предимство от пробив. Както вече видяхме в хода на срещата, то световният номер 79 неколкократно изпитваше проблеми с това да поддържа темпото на фаворита, като неточностите в играта му достигнаха прекомерен брой и той изпусна инициативата, при което южнотиролецът възстанови паритета.

Оттам насетне осмият поставен се завърна във водещата роля на корта, като властваше при по-дългите разигравания, докато Алтмайер опитваше максимално да съкратява размените посредством излизания в близост до мрежата, което му носеше успех в трудните ситуации, ала в крайна сметка Синер се напасна към стила на германеца и съумя да неутрализира атаките му, като проби наглед решаващо в деветия гейм и броени минути по-късно разполагаше с два мачбола на собствен сервис. В този момент обаче италианецът не беше докрай убедителен в изявите си и позволи на окриления от публиката Алтмайер да покаже за пореден път превъзходния си бекхенд, чрез който оцеля и предизвика изиграването на трети тайбрек, като в него умората и грешките взеха връх над Яник, при което световният номер 79 изпрати сблъсъка в заключителната му фаза, печелейки четвъртия сет, продължил изумителните 93 минути.

В самото начало на решителната пета част си пролича разликата в емоциите на двамата гладиатори и докато осмият поставен беше напът да капитулира пред физическото си изтощение, то по-нискоранкираният тенисист изглеждаше толкова мотивиран, сякаш тепърва излиза на корта. Именно вдъхновението, което немецът черпеше от всеки свой уинър и аплодисментите на публиката, го караше нито за миг да не предоставя инициативата на световния номер 9, като самоотвержените му действия в офанзивен план бяха увековечени с успех във фундаменталния седми гейм, когато той разкри пълния си потенциал за игра на землена настилка и посредством отличната си вариативност в ударите реализира пробив - 4:3.

Сдобил се с едноличното водачество в резултата за първи път в хода на двубоя, то германецът нямаше никакво намерение да променя тактическия си замисъл и продължи с все същата отдаденост да подхожда към всяка точка, но това му изигра лоша шега, след като Синер вдигна оборотите с няколко бомбени форхенда и равенството отново възцари - 5:5. Допуснал да изгуби преднината си, Алтмайер остана завидно хладнокръвен и отдаден на това, което може най-добре - да атакува, с което осъществи рибрейк, като броени минути по-късно отрази три точка за такъв пред осмия поставен и празнуваше със сълзи на очи, след като чрез ас оползотвори петия си мачбол, официализирайки най-добрата победа в своята кариера. По този начин световният номер 79 заслужи мястото си в третия кръг на Откритото първенство на Франция, като в събота му предстои да срещне именно първата ни ракета Григор Димитров, с когото досега са се срещали веднъж и успехът, датиращ от 2021-ва година, беше в полза на българина.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След 5-часова епика и 2 спасени мачбола: Световният №79 шокира Синер и очаква Григор! Мартин Петков
Теми:  
atp | григор димитров | даниел алтмайер | ролан гарос | следващ съперник | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook