След 5 спасени мачбола: Пегула не позволи на Калинская да празнува със Синер и покори Берлин

от в 17:59 на 23.06.2024
Елеонора Александрова

Джесика Пегула е новата шампионка на Берлин. Американката започна трудно сезона си на трева. Преди само една седмица тя понесе едно от най-тежките поражения в кариерата си, отстъпвайки на тогавашната световна номер 400, Александра Крунич, ала изглежда загубата я е мотивирала още повече и тя показа най-доброто от себе си именно в германската столица. Световната номер 5 отрази общо пет мачбола и надделя Анна Калинская в 3-сетов трилър с резултат 6:7(0) 6:4 7:6(3) на финала, който започна броени минути след полуфинала ѝ срещу Коко Гоф, а така се поздрави с първата си титла на трева.

В началото на двубоя Пегула играеше значително по-солидно и показа защо е топ 5 тенисистка. От своя страна световната номер 24 не демонстрираше най-оптималния с тенис, което се дължеше на проблеми в областта на гърба .

Така Пегула поведе с 3:0, а рускинята тогава реши да вземе медицинско прекъсване. Това определено се отрази добре на финалистката от Дубай, тъй като след това тя съумя спечели следващите два гейма и вече беше напълно конкурентна на бившата номер 3. Следваха минути, в които двете тенисистки показваха сериозни колебания и ролите постоянно се разменяха, но интригата бе налице и така се стигна до тайбрек. За разлика от целия сет, в дългия гейм Калинская не остави шансове на Пегула и без да загуби точка, поведе в отделните части.

Американката стабилизира играта си, особено при начален удар, което ѝ позволи да реализира ранен пробив. Въпреки изоставането си, четвъртфиналистката от тазгодишния Аустрелиън Оупън не се предаваше и правеше всякакви опити да изравни резултата в геймовете. Това се случи при 3:3, ала веднага след това по-високоранкираната тенисистка си върна лидерството в геймовете и много скоро вкара финала в решителен сет.

Последната част започна обещаващо за Калинская. Рускинята разчиташе предимно на мощните си удари, което ѝ позволи да си осигури предимството на ранния пробив. По подобие на опонентката си в предния сет, Пегула не загуби хъса си и изравни резултата.

Въпреки резултата в геймовете, 24-тата в света бе тази, която си създаваше повече точки за пробив и имаше общо 5 мачбола в последните два сервис гейма на съперничката си, но американката оцеля и отново се стигна до тайбрек, който да определи шампионката на Берлин.

Дългият гейм започна равностойно за финалистките и никоя не съумя да се откъсне до 3:3. В този момент Пегула пое инициативата и без да загуби точка повече, се поздрави с първата си титла на трева, а Калинская не можа да се повтир триумфа на своя любим Яник Синер и така за втора поредна седмица да имам романтична двойка със спечелени титли, както се случи с Алекс Де Минор и Кейти Болтър.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След 5 спасени мачбола: Пегула не позволи на Калинская да празнува със Синер и покори Берлин Елеонора Александрова
Теми:  
wta | анна калинская | берлин | джесика пегула | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook