След 8 поредни загубен гейма: Томова започна фамозен обрат, но се размина с първия си финал

от в 18:59 на 28.06.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова не намери сили да се противопостави през цялото на Дона Векич в своя дебютен 1/2-финал на ниво WTA 500 и ще трябва да почака за своя дебютен финал на най-високото равнище в женския тенис. Българката вчера трябваше да отразява 5 мачбола в 1/4-финалната си среща с рускинята Анна Блинкова, докато Векич продължи без игра, възползвайки се от отказването на Катерина Синякова и със сигурност днес беше много по-свежа от първата ни ракета при дамите.

Вики загуби първите 8 гейма в мача, но впоследствие даде здрав битка на 4-кратната WTA шампионка, в която отстъпи с крайното 0:6 6:7(6) за час и 41 минути игрово време. Все пак Томова може да бъде изключително щастлива с вероятно най-силната седмица в своята кариера и заслужено от идния понеделник ще дебютира в топ 50, а ние се надяваме да удължи своята силна серия на предстоящия Уимбълдън, където на старта ще срещне китайката Ксиню Уанг.

Голямата разлика в откриващя сет беше сервиса на двете тенисистки, тъй като Томова вкара едва 39 процента от първите си подавания в игра, а освен това Векич спечели цели 73 процента от точките си при вкаран първи сервис, докато Вики изоставаше с 40 на 100 в този толкова ключов департамент от играта. Векич печелеше много повече лесни точки от началния си удар, докато Томова трябваше да работи здраво във всяко едно разиграване на собствен начален удар и в крайна сметка не спечели нито гейм в откриващия сет, въпреки че имаше 4 геймбола в хода на частта.

Серията на 2-кратната "мейджър" 1/4-финалистка продължи с пълна сила и тя увеличи серията си на 8 поредни гейма, а родната ни представителка изглеждаше в своеобразен нокдаун. Българката обаче за пореден път изкара наяве своя борбен дух и показа, че нищо не е загубено. Тя се разписа в резултата за 1:2, след което просто не можеше да сбърка топка, а хърватката беше на напълно противоположния полюс, пресилвайки редовно своите удари.

Всичко това позволи на по-нискоранкираната тенисистка да обърне нещата в своя полза до 5:4, но Векич отново започна да пласира уинър след уинър в своите сервис геймове и все пак съумя да доведе нещата до тайбрек.

Там нещата вървяха точка за точка до 3:2 в полза на нашата сънародничка, която извлече неточност от ракетата на съперничката си и взе мини пробив преднина. Бившата членка на топ 20 отговори на предизвикателството и първа достигна до мачбол, но битката продължи при 6:6. Тогава по-високоранкираната състезателка спечели разиграването на мача, в което достигна до всички агресивни продължения на Томова и в крайна сметка се поздрави с победата навръх своя 28-и рожден ден.

 

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След 8 поредни загубен гейма: Томова започна фамозен обрат, но се размина с първия си финал Калоян Соколов
Теми:  
wta | бад хомбург | бгтенис | виктория томова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook