След достойна последна битка: Цонга се сбогува с тениса пред препълнения "Филип Шатрие"

от в 18:19 на 24.05.2022
Калоян Соколов

Жо-Вилфред Цонга несъмнено е един от най-обичаните тенисисти в ATP Тура и това е напълно заслужено, имайки предвид неговия експлозивен стил на игра и характер на шоумен. Французинът винаги е можел да наелектризира трибуните и рядко сме виждали празни места на неговите двубои, като дори самият Ник Кирьос признава, че именно бившият номер пет е неговият идол в спорта. Цонга постигна множество успехи в професионалния тенис, започвайки от юношеските си години, когато се превръща в първа ракета при подрастващите.

Впоследствие Жо навлиза ударно в мъжкия тенис и достига на 22-годишна възраст до финала на Аустрелиън Оупън. Всички обаче най-добре си спомняме пътя на ветерана към трофея в Торонто през 2014-а, като той надделя последователно над Новак Джокович, Анди Мъри и Григор Димитров. Всъщност французинът е единственият състезател, който в кариерата си е постигал победи над всеки един от представителите на Голямата тройка, докато са били начело на световната ранглиста.

Обръщаме ви внимание на всички тези успехи от страна на 37-годишния тенисист, защото днешният ден сложи край на славната му кариера. Цонга страдаше от множество травми през годините и в последните сезони така и не съумяваше да се завърне за дълъг период от време, което накара бившия номер пет да вземе това решение. Последната му среща се състоя на централния корт на Ролан Гарос, като местният представител можеше да разчита на бурната подкрепа по трибуните на "Филип Шатрие". Феновете пък можеха да се насладят на изключително достойно представяне от техния любимец, чиито изяви му позволиха да притисне сериозно Каспър Рууд, ала осмият поставен не допусна изненада и триумфира с 6:7(6) 7:6(4) 6:2 6:4, за да си осигури сблъсък с финландеца Емил Руусувуори в следващия етап на надпреварата.

Ветеранът показваше великолепна игра от самото начало на срещата и пръв имаше възможност да осъществи пробив, но допусна грешка при не толкова труден опит за драйв воле. Правеше впечатление, че Цонга е загубил сериозно количество от своя атлетизъм, само че компенсираше с прословутата си мощ и неговите удари нанасяха сериозни щети върху защитата на скандинавеца. Силните изяви на световния номер 297 го отведоха до тайбрек, където го видяхме в пълния му блясък. Французинът непрекъснато се изтегляше, за да отиграва от форхенд и реализира сериозно количество уинъри, а накрая грабна частта с помощта на перфектно изпълнен смач.

Рууд изглеждаше необичайно раздразнен в началото на втората част и бъркаше от елементарни позиции. Цонга ставаше все по-настъпателен и постоянно атакуваше колебливия обратен удар на опонента. Съвсем скоро по-опитният играч разполагаше с два поредни брейкбола, ала норвежецът конструира няколко поредни отлични разигравания. Този момент донесе сериозен импулс в действията на фаворита и сервисът на Цонга закономерно се пропука. Бившият полуфиналист обаче отново намери сили да се добере до дълъг 13-и гейм и даже разполагаше с мини пробив аванс в него, само че този път Рууд показа достатъчно здрави нерви и изравни общия резултат.

Постепенно умората налегна местния представител и вече виждахме значително по-ниско ниво на енергия от негова страна. Скандинавецът пък умишлено удължаваше размените от дъното на корта и движеше опонента по дължината на целия корт. Това доведе до два поредни пробива в полза на представителя на топ 10 и той се доближи на само сет от класиране към втория кръг в Париж.

По-високоранкиранят тенисист продължи да владее инициативата в хода на четвъртата част, ала французинът не беше готов да напусне спортната сцена толкова бързо и се бореше с всички сили, макар че видимо изпитваше физическа болка. Силите на корта бяха много изравнени до 5:4 в полза на норвежеца, когато сълзите вече изпълваха очите на Жо, който усещаше как тенис приказката му е към своя край.

Тогава феновете застанаха плътно зад сънародника си, а той използва максимално създалата се ситуация и проби за 6:5. За съжаление, в този момент тялото на Цонга се разпадна изцяло и можехме да видим колко разочарован е самият той от злощастните обстоятелства. Последва напълно очакван рибрейк, след което физиотерапевтът се опита да върне обратно французина в битката за успеха, но болката взе връх над ветерана и скоро зрителите трябваше да изпратят на крака героично представилия се французин.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След достойна последна битка: Цонга се сбогува с тениса пред препълнения "Филип Шатрие" Калоян Соколов
Теми:  
atp | жо-вилфред цонга | каспър рууд | Обзори | отказване | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook