След драма и обрати: Сабаленка повали световната №2 за първа победа на Финалите на WTA!

от в 05:21 на 01.11.2022
Мартин Петков

Финалите на WTA във Форт Уърт вече започнаха и Мария Сакари надви Джесика Пегула в откриващия мач на турнира в последователни сетове, което често изиграва ключова роля в този формат на състезанието с две групи от по четири състезателки. В компанията на гъркинята и американката още попаднаха Онс Жабер и Арина Сабаленка, които трябваше да излъчат втората победителка на надпреварата за деня. Сблъсъкът се превърна в драматична епика, която можеше да завърши във всяка от двете посоки, като арабката макар и да беше на само две точки от победата, то световната номер 7 намери сили да осъществи немислим обрат, дошъл за 2 часа и 29 минути, по пътя към блестящата победа на старта в щата Тексас - 3:6 7:6(5) 7:5. С това челните позиции в група В вече се заемат от Сакари и Сабаленка, които от ролята на аутсайдерки в мачовете си триумфирайки през днешния ден.

Началото на двубоя за тунизийката се оказа повече от обещаващо, след като тя не остави безнаказана изпълнената с неточности игра на европейката и скоро вече водеше с пробив аванс. Жабер съумяваше отлично да варира в своите удари, като употребата ѝ на къси топки се ознаменува с куп позитиви, които оказаха положително влияние върху представянето на подгласничката от последните два турнира от Шлема, която още при начален удар на противничката причисли откриващия сет на сметката си.

Във втората част сервиращите изцяло рухнаха и на почит застанаха посрещачите, които се намираха в центъра на вниманието, след като станахме свидетели на пет пробива в първите шест гейма. Сабаленка имаше щастието да е в печелившата позиция и поведе убедително с 4:2, но сериозни проблеми при опитите ѝ да затвори сета на начален удар я лишиха от нейната преднина, поради което след пропуснат сетбол световната номер 7 своебразно рухна и на нас ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него никоя от двете състезателки на смееше да се нагърби в рискови действия, преди отчаян опит за атака на арабката да се увенчае с успех, ала склонността да се проваля в ключовите мигове не пропусна втората ракета на света и днес, от което Сабаленка спечели нужното и чрез четири поредни пункта на сметката си възстанови равенството в отделните сетове.

Решителната част имаше ударно начало за определяната като фаворитка африканка, която демонстрира нагледно афинитета си към игра в атакуващ план и освен че си завоюва предимство от пробив, то тя разполагаше с шансове дори да го удвои. Това обаче се оказа и преломният момент на срещата, когато Сабаленка намери баланса в действията си и преобърна изцяло развоя на събитията, започвайки с наваксването на пасива си в последвалото подаване, за да може в заключителния 12-и гейм на сблъсъка да пласира топката неколкократно върху линиите, което ѝ донесе искания резултат и беларуската се поздрави с изстраданата победа на старта във Форт Уърт.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След драма и обрати: Сабаленка повали световната №2 за първа победа на Финалите на WTA! Мартин Петков
Теми:  
wta | wta финали | Арина Сабаленка | онс жабер | форт уърт

Коментари





Следвайте ни в Facebook