След два тайбрека и куп спасени сетболи: Монфис повали Креси и е в топ 16 в Монреал

от в 01:06 на 11.08.2022
Мартин Петков

Гаел Монфис отсъства от кортовете в продължение на три месеца, които от друга гледна точка се оказаха ползотворни за бившия номер 5, който заедно със съпругата си и бронзова медалистка от Токио - Елина Свитолина, обявиха, че очакват своето първо дете през октомври тази година. Французинът също така прикова погледите на българските почитатели на тениса и обяви, че ще се завърне на София Оупън, в опит при това си участие да извърви пътя до титлата.

Ла Монф отпътува по-късно от останалите елитни състезатели за американското турне и се включи директно за Мастърса в Монреал, ала това не му попречи да започне с успех, осигурявайки си среща с един от новите АТР шампиони в лицето на Максим Креси. Сблъсъкът напълно според очакванията се градеше около началния удар на двамата състезатели, но Монфис запази по-висок процент на първо подаване и грабна победата след два тайбрек сета за 2 часа и 5 минути на корта - 7:6(10) 7:6(6), като по този начин продължава към осминафиналите, където ще се изправи срещу победителя измежду Джак Дрейпър и миналогодишния полуфиналист Стефанос Циципас.

Американецът се чувстваше далеч по-уверен в способностите в началото на двубоя и пое контрол над случващото се, като поведе с ранен пробив аванс. Впоследствие сервиращите наложиха доминацията и това статукво се запази до десетия гейм, когато в последния възможен момент световният номер 20 съумя да реабилитира позицията си на корта и навакса пасива си, предизвиквайки тайбрек. В него обстановката бе наелектризираща и нищо не се знаеше до последно, след като двамата често си разменяха инициативата и видяхме сетболи по посока двете страни на мрежата, ала в крайна сметка опитът на Ла Монф в ключовите моменти си каза думата и той отмъкна откриващия сет.

Във втората част интригата своебразно бе напуснала корта и единствените вълнуващи моменти бяха свързани с еднократно отразени брейкболи на Креси, преди отново да станем свидетели на дълъг гейм. Световният номер 31 рано взе инициативата в тайбрека и по всичко личеше, че ще изравни общия резултат в мача, но грешки му попречиха да е конкурентоспособен на именития си противник и Монфис със серия от четири последователни точки отмъкна както втория сет, така и крайния успех в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След два тайбрека и куп спасени сетболи: Монфис повали Креси и е в топ 16 в Монреал Мартин Петков
Теми:  
atp | гаел монфис | максим креси | мастърс 1000 | монреал

Коментари





Следвайте ни в Facebook