След два великолепни сета: Григор не издържа физическата битка срещу Зверев и отпадна на US Open

от в 05:53 на 03.09.2023
Мартин Петков

Григор Димитров се бори наравно с Александър Зверев и имаше своите големи шансове да търси реванш в сблъсъка помежду им, но в крайна сметка отстъпи пред олимпийския златен медалист и приключи участието си на тазгодишния US Open. Двубоят от третия кръг в Ню Йорк пък далеч не се оказа сходен с тези от Ролан Гарос и Мастърса в Синсинати, когато германецът с лекота надви най-добрия български тенисист, предвид факта че през днешния ден първата ни ракета ни предостави върховото си равнище на корта и разполагаше със сет аванс, както и на два пъти със сетбол да дублира преднината си в резултата, ала Саша удържа на натиска и сътвори пълен обрат след 3 часа и 42 минути същинска битка - 6:7(2) 7:6(8) 6:1 6:1.

По този начин Димитров изигра последния си мач в надпреварите от Големия шлем за настоящия тенис сезон, в който най-добрите му резултати датират от Откритото първенство на Франция и Уимбълдън, на които достигна до осминафиналната фаза. Именно към последните 16 във Flushing Meadows пък се присъедини световният номер 12 с победата си над родния ни представител, като в опит да продължи победния си ход в турнира, ще се изправи срещу шестия поставен и шампион от Мастърса в Торонто - Яник Синер.

Григор спечели жребия и избра да сервира, като решението му се оказа сполучливо и той безпроблемно спечели дебютното подаване, при което мигновено зае агресивна позиция на ретур, която доведе до три непредизвикани грешки от ракетата на германеца и съответно, брейкбол за нашето момче. Поставен под напрежение, Саша съумя да намери най-добрите си сервиси и оцеля, като използва придобития импулс, за да натисне подаването на бившия полуфиналист в турнира и след безупречна игра от основната линия, се оттегли с пробив аванс на първата почивка за мача.

Ответната реакция на българина обаче заслужаваше единствено аплодисменти, след като Димитров благодарение на изпипания си до съвършенство сечен бекхенд абсорбираше мощта в ударите на 12-ия поставен, като умело от своя страна придаваше допълнително ускорение на атакуващите си отигравания и матира съперника неколкократно с уинъри от форхенд, с което осъществи рибрейк. Впоследствие продължителните разигравания от дъното на корта изобилстваха и макар германецът да рискуваше значително повече при тях в търсенето си на печеливша развръзка, което на три пъти го отвеждаше до преднина от 15:30 в геймовете на родния ни представител, то психологическата устойчивост на Гришо впечатляваше, като той неколкократно изуми с фамозни бекхенд пасингшотове, оставяйки олимпийския шампион безмълвен.

Същевременно създадената доминация на корта от сервиращите пък ни отведе до напълно закономерен тайбрек, в който още от първата точка най-добрият ни тенисист придоби инициативата в разиграванията, чиято продължителност почти неизменно надхвърляше десет удара. Настроението в играта на Григор пък бе лесно забележимо и той с огромна доза самочувствие продуцираше печеливши отигравания, като нагледно се намираше в подем и без каквито и да било колебания, затвори на собствен сервис един от най-добрите тайбреци изобщо в кариерата си и записа откриващия сет, продължил цели 70 минути, на сметката си.

С настъпването на втората част вдъхновението в действията на първата ни ракета стана още по-видно и той дирижираше събитията на корта, като продължи с все същата увереност да завършва по желания начин офанзивните си акции и трупаше купища дивиденти от своя форхенд, извели го пробив аванс в петия гейм. В следващите минути сериозна липса на "малшанс" сполетя нашия сънародник, чийто кордаж се скъса при 40:30, като впоследствие Саша вдигна оборотите и дори разполагаше с точка за рибрейк, ала страхотната защита на българинът излезе на пиадестала и той отстоя предимството си - 4:2.

Въпреки това, то моментният спад в равнището на 19-ия поставен беше налице и той пресили на два пъти ударите си в опита си бъде агресивен, като предаде идното си подаване, с което паритетът възцари. За наша радост, мигът на колебание бързо бе забравен от Григор и той отново се завърна към най-добрия си тенис, за да си осигури брейкбол в 11-ия гейм, но ръката на Зверев не трепна под напрежение и с поредния ас в актива си световният номер 12 предизвика изиграването на нов тайбрек.

В него българинът пръв устоя на мощния сервис на съперника и в последвалото разиграване ни направи свидетели на изключителен минаващ удар по диагонала, чрез който поведе с мини пробив, ала моментално олимпийският шампион доказа класата си и откликна на предизвикателството със сходно изпълнение по правата. Оттам насетне подаващите наложиха до голяма степен своето превъзходство и водачеството неизменно променяше притежателя си, като по два сетбола се откриха пред всекиго от двамата поставени тенисисти, но за съжаление, Зверев подходи по крайно агресивен начин с ретура при втората си възможност и принуди Димитров да спре слайса си в мрежата, с което след 78-минутна битка в този сет, то той беше причислен към сметката на германеца и равенството в общия резултат на мача се завърна на дневен ред.

Разочарованието от случилото се и изпуснатият "златен" шанс да направи втората крачка по пътя към крайния успех мигновено се отразиха на представянето на най-добрия ни тенисист, чието ниво спадна драстично на старта на третата част, докато Саша се намираше в подем и порази целта с ретур уинър, за да се сдобие с ранен пробив аванс. Умората, която обзе бившия номер три в тези минути, до голяма степен се оказа ключовият фактор за случващото се на корта и направи разликата между двамата, предвид факта че неточностите от ракетата на родния ни представител зачестиха значително, докато олимпийският златен медалист нито за секунда не отстъпи от педала на газта и даде само гейм на Гришо, преди да поведе в статуквото на отделните части.

В последвалата пауза между сетовете хасковлията показа, че бива измъчван от проблем от физическо естество, като се видя принуден да вземе медицински таймаут, прибирайки се в съблекалнята за интервенция с физиотерапевта на корта, но и това не съумя да допринесе за края на страданията за нашия сънародник. Четвъртата част започна така, както завърши предходната, след като единствено моментните прояви на гениалност държаха Григор в разиграванията, ала това в дългосрочен план далеч нямаше как да бъде успешно и без време за губене, бившият финалист в Ню Йорк се поздрави с предимство от брейк на сметката си. 

С всяка изминала минута пък болката от травмата измъчваше все повече първата ни ракета, който с подкрепата на публиката зад гърба си съумя да запише гейм в актива си, но силите му стигнаха единствено да доиграе срещата, преди Зверев в крайна сметка, след спасен брейкбол, да узакони триумфа си, с което елиминира нашенеца от надпреварата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След два великолепни сета: Григор не издържа физическата битка срещу Зверев и отпадна на US Open Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | александър зверев | бгтенис | григор | григор димитров | димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook