След куп обрати и драма до последно: Гарсия стана последната 1/2-финалистка на WTA Finals!

от в 01:41 на 06.11.2022
Мартин Петков

Вече научихме имената на три от общо четирите полуфиналистки на Финалите на WTA, след като Мария Сакари и Ига Швьонтек спечелиха своите групи, докато Арина Сабаленка с успеха си над Онс Жабер зае втората позиция зад гъркинята и продължи напред в състезанието. Откриващият двубой в днешната програма на сингъл във Форт Уърт предстоеше да определи коя тенисистка ще намери място в топ 4 на турнира, след като в директен сблъсък за втората позиция в група "А" се изправиха Дария Касаткина и Каролин Гарсия. В хода на срещата станахме свидетели на множество смени на водачеството, но в крайна сметка французойката съумя да завърши обрата си над световната номер 8 и се поздрави с победата в три сета - 4:6 6:1 7:6(5). По този начин вече са ни ясни и полуфиналните двубои на Финалите на WTA, които изглеждат така - Мария Сакари срещу Каролин Гарсия и Ига Швьонтек срещу Арина Сабаленка.

Рускинята започна по-силно в мача и грешките в играта ѝ отсъстваха за разлика от нейната съперничка, която бъркаше неистово при всеки свой контакт с топката и пробивът в актива на Касаткина не закъсня. Мигновено обаче ролите на корта се размениха и шампионката от Синсинати все по-често увенчаваше рисковите си действия в атака с успех, което я изведе напред в статуквото с 4:2, само за да станем свидетели на поредния обрат и световната номер 8 спечели четири безответни гейма, записвайки откриващия сет на сметката си.

Във втората част Гарсия видимо се чувстваше далеч по-уверена в разиграванията от основната линия и изчакваше шансовете си, преди да завършва своите акции в предни позиции. В това време рускинята по никакъв начин не съумяваше да отговори на печелившия стил на световната номер 6, която нито за секунда не допусна колебания и се нуждаеше от по-малки от 30 минути, за да възстанови равенството в сблъсъка, като го изправи заключителната му фаза.

В решителната част Гарсия продължи да търси бърза развръзка и изпълняваше с все същата агресия ударите си, докато полуфиналистката от Ролан Гарос отговаряше с отлична игра в защитен план. Французойката демонстрира, че е способна да продуцира уинъри от губеща позиция и се нагърби неколкократно с инициативата, като на два пъти повеждаше с пробив, ала неизменно следваше рибрейк от Касаткина и паритетът цареше в средата на сета - 3:3. Последваха ключови мигове за срещата, в които двете състезателки оцеляваха своебразно на собствен сервис и им се наложи да отразяват брейкболи, ала се справиха безупречно в това отношение и предстоеше максимално драматичен завършек на този двубой - тайбрек в решителната част. Дългият гейм представляваше отражение на целия сблъсък и смяната на водачеството беше често срещано явление, преди Гарсия чрез страхотна точка от форхенд да си осигури минипробив аванс за 5:3, при който запази хладнокръвие и макар до пропиля първия си мачбол, то при втория беше безпощадна и узакони крайния си успех, класирайки се за фазата на директните елиминации.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След куп обрати и драма до последно: Гарсия стана последната 1/2-финалистка на WTA Finals! Мартин Петков
Теми:  
wta | wta финали | дария касаткина | каролин гарсия | форт уърт

Коментари





Следвайте ни в Facebook