След луд мач в Барселона: Циципас отрази 2 мачбола срещу шампиона от Буенос Айрес и оцеля!

от в 20:58 на 19.04.2024
Елеонора Александрова

Стефанос Циципас продължава да се утвърждава, като доминантна фигура не клея. Гъркът, който бе в сериозна дупка през изминалите няколко месеца, вследствие на което напусна топ 10, в момента изглежда непобедим. Днес той бе сериозно затруднен от едно от откритията на сезона, в лицето на Факундо Диас Акоста. Световният номер 7 трябваше да спаси два мачбола, за да се поздрави с успеха, ала в крайна сметка триумфира с 4:6, 6:3, 7:6(8) за място на полуфиналите, където ще срещне победителя измежду Артур Фис и Душан Лайович.

Циципас започна отлично срещата, демонстрирайки високо ниво на игра във всеки един аспект. Аржентинецът обаче по абсолютно нищо не отстъпваше на именития си опонент и още в третия гейм успя да реализира пробив. Гъркът обаче бързо изравни резултата и наглед установи контрол над срещата, само че аутсайдерът не показа слабости в нито един момент и реализира нов брейк, с който сложи точка на спора в откриващия сет.

Умората от интензивния първия сет си пролича у Диаз Акоста през по-голямата част на втория. Циципас показа по-високата си класа спрямо южноамериканеца и още в самото начало взе аванс, като не изпусна инициативата до последно и така вкара мача в решителна част.

Надмощието на представителя на южната ни съседка продължи и в началото на третата част. Реализирайки ранен пробив, бившият номер 3 се намираше пред наглед комфортната позиция да завърши мача в своя полза. Южноамериканецът обаче не беше на това мнение. След 3:1 нивото на игра на Циципас започна да се понижава във всеки един аспект. Това позволи на Диас Акоста да покаже най-доброто от себе си, печелейки следващите 3 гейма.

Аржентинецът бе близо до това и да поведе с пробив, ала тактиката и хладнокръвието на 7-мия в света отново му помогнаха да преодолее този кризисен момент. Въпреки неприятната ситуация, в която аутсайдерът се намираше, той показа изненадващо спокойствие, с оглед агресията която Циципас налагаше и проби за 5:5, след като преди това шампионът от Монте Карло беше сервирал за крайния успех. При 6:5 пред световния номер 53 дори се отвори възможността да затвори мача, само че той не се възползва от мачбола си и се стигна до тайбрек.

Дългият гейм започна равностойно, като и двамата имаха имаха своите моменти, но непоставеният тенисист влезе в отлична серия и разполагаше с два сервиса, водейки с 5:2, след като световният номер седем допусна непростима грешка при воле. Нервите на Диаз Акоста обаче не издържаха и последа двойна грешка от ракетата му, а скоро фаворитър разполагаше с мачбол. Аржентинецът обаче не се обезкуражи и на свой ред достигна до втора точка за спечелване на мача, само че Циципас не трепна и изравни точките. Впоследствие шампионът от Буенос Айрес отново трепна и направи двойна грешка, която даде мачбол на неговия съперник и този път петият поставен сложи точка на спора


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След луд мач в Барселона: Циципас отрази 2 мачбола срещу шампиона от Буенос Айрес и оцеля! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | барселона | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook