След над 3 часа и спасен мачбол: Мухова изкова бляскав обрат над Сабаленка и е финалистка на РГ!

от в 17:55 на 08.06.2023
Мирела Николова

Каролина Мухова е първата финалистка на тазгодишното Открито първенство на Франция. Чехкинята, която на старта повали Мария Сакари, а в полуфиналите взе скалпа на Онс Жабер, днес записа нов престижен успех, надделявайки над световната №2 Арина Сабаленка в изключително оспорван сблъсък. 43-тата в света изоставаше с пробив и 2:5 в третата част, но съумя да спаси мачбол и да постигне най-голямата си победа досега, затваряйки двубоя със 7:6(5) 6:7(5) 7:5 след 3 часа и 17 минути. 

Всяка от двете състезателки навлезе в срещата много агресивно и високотемповите размени на удари изобилстваха. Мухова успяваща по отличен начин да противодейства на мощта на шампионка от Аустрелиън Оупън и да обърне разиграването в своя полза, благодарение на което осъществи късен пробив за 5:4 и достигна до сетбол. Напрежението обаче взе връх у чехкинята и Сабаленка успя да върне брейка, след което да доведе развръзката до тайбрек, в който световната №43 показа повече стабилност и съумя да се поздрави с успеха в откриващия сет.

Високото ниво на игра се запази и във втората част, където беларуската представителка непрекъснато търсеше възможност да нанесе завършващ удар, но това често водеше до непредизвикани неточности от нейна страна. След общо четири разменени пробива в хода на сета и тази част е решена в тайбрек, в който втората поставена владееше инициативата през цялото време и не след дълго доведе срещата до трети решителен сет.

Заключителната част протече с надмощие на Сабаленка, която все по-често успяваше да пречупи защитата на противничката си. След като пропусна четири брейкбола в началото на сета, то впоследствие световната №2 продължи да държи под напрежение подаванията на чехкинята и съвсем скоро увенча усилията си с пробив, осигурил ѝ аванс от 5:2.

В следващия гейм беларуската тенисистка дори се сдоби с мачбол на чужд сервис, но след като не успя да го материализира, на свой ред допусна връщане на брейка и изравняване до 5:5. Пропуснатият шанс обаче значително повлия на увереността на Сабаленка, която оттам насетне значително понижи нивото си на представяне и влезе в крайно негативна серия. На изцяло противоположния полюс пък бе Мухова, която наложи пълна доминация в оставащите минути от мача и записвайки цели 5 поредни гейма на своята сметка, триумфира с крайния успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След над 3 часа и спасен мачбол: Мухова изкова бляскав обрат над Сабаленка и е финалистка на РГ! Мирела Николова
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | каролина мухова | Обзори | ролан гарос 2023

Коментари





Следвайте ни в Facebook