След негативна реакция от ваксина и 16 месеца извън корта: Шарди с бляскаво завръщане на АО!

от в 14:48 на 17.01.2023
Калоян Соколов

Настоящият тенис сезон ни заварва в едно далеч по-благоприятно положение, ако направим сравнение с миналата година, когато все още COVID-19 пандемията върлуваше с пълни сили и тенисистите се нуждаеха от задължителна ваксинация, за да продължават с практикуването на своята професия. Така френският ветеран Жереми Шарди прибягва към имунизация срещу коронавирус още през лятото на 2021-ва, когато това не се е превърнало в задължително условие за участие по турнирите в дадена част на света, но е пределно ясно накъде отиват нещата.

Впоследствие обаче 35-годишният състезател получава остра негативна реакция от ваксината, губи три последователни мача и обявява на 26-ти септември, че прекратява преждевременно сезона си и ще се завърна на корта за началото на 2023-та. Тези намерения на Шарди не се сбъдват по никакъв начин, като по неговите думи, то той месеци наред не е можел да играе, тренира и дори живее нормално. Наглед думите на бившия номер 26 изглеждат като някакъв вид оправдание за слабите му резултати, ала той прекъсва състезателната си дейност чак до този януари и едва днес изигра първия си мач на сингъл в последните 16 месеца.

Завръщането пък беше достойно за филм, след като французинът демонстрира учудващо висококачествен тенис и преодоля съпротивата на своя колумбийски опонент Даниел Елахи Галан с крайното 1:6 7:5 6:1 6:3, за да си осигури среща с Даниел Еванс във втория кръг на Откритото първенство на Австралия. Бившият четвъртфиналист допусна цели 14 двойни грешки, ала беше почти безупречен от форхенд страната, реализирайки впечатляващите 32 уинъра.

Любопитна подробност е, че Галан получи травма в областта на корема само две седмици преди началото на турнира и участието му далеч не беше сигурно, а днес го видяхме да играе с поставена превръзка на същото място и южноамерикаецът рядко сервираше със скорост от над 160 километра в час. Все пак нищо не трябва да се отнема от триумфа на ветерана, който издържа стоически на 40-градусовата жега в Мелбърн и ясно даде да се разбере, че кариерата му е далеч от своя край.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След негативна реакция от ваксина и 16 месеца извън корта: Шарди с бляскаво завръщане на АО! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | жереми шарди | любопитно | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook