След невероятен двубой Надал е новият шампион в Абу Даби

от в 20:19 на 21.12.2019
В


Рафаел Надал показа невероятна игра и успя да надделее над Стефанос Циципас на финала в Абу Даби с 6:7(3) 7:5 7:6(3). Двамата сътвориха истинско зрелище, ала Рафа показа повече характер и за пети път е шампион в Абу Даби. Макар че в началото беше по-колеблив, впоследствие Надал успя да увеличи процента на вкаран първи сервис, благодарение на което доминираше в следващите два сета и успя да реализира пълен обрат.



В началото на двубоя Циципас бе значително по-активният от двамата, като във всичките три първи сервис гейма на Надал гъркът достигаше поне до две поредни възможности за пробив. В тези моменти обаче Стефанос заиграваше леко по-плахо, което бе достатъчно за световния номер едно, за да заличи тези опасности.

В крайна сметка пръв проби именно Рафа, който при 4:4 достигна до дебютния си шанс за брейк, а след бляскав минаващ удар от форхенд брейкът бе реализиран.

Изглеждаше, че първият сет вече бе изпратен в историята, след като Надал поведе с 40:15 на начален удар и сякаш до почивката оставаха броени секунди. Именно тогава обаче Циципас демонстрира шампионската психика, която го отведе до трофея на финалите на АТР в Лондон и след като спаси два поредни сетбола на съперника, младокът достигна до поредния брейкшанс, като този път той бе оползотворен.



Впоследствие се достигна до дълъг гейм, в който Стефанос набързо придоби актив от два минибрейка, за да поведе с 5:2 точки. Макар че единият минипробив бе заличен от испанеца, Циципас скоро достигна до три поредни сетбола на свой ред, като след непредизвикана грешка от форхенд на левичаря откриващата част бе изпратена на сметката на шестия в света.

През втората част двамата продължиха да показват невероятно ниво. За разлика от миналия сет Рафа много подобри процента на вкаран първи сервис, което му помогна да задава изцямо темпото на игра в първите няколко гейма. Независимо че Циципас печелеше по-трудно падаванията си, гъркът първи стигна до възможност за пробив в деветия гейм, но не успя да я реализира.



Впоследствие Циципас сътвори няколко невероятни отигравания, но дори те не му помогнаха и той позволи на Рафа да се измъкне за 6:5 в полза на испанеца. Сервирайки за оставане в сета, напрежението надделя над Стефанос, който пропиля два геймбола и предаде частта в полза на опонента си.

Циципас започна много силно решаващия сет, който щеше да определи кой ще е шампион в Абу Даби, и поведе с 15:40, но не съумя да задържи нивото си и даде на Рафа да доминира в разиграванията. Първоначално шампионът от ATP финалите 2019 успя да задържи резултата равен, но в шестия гейм допусна да изостане с пробив. Все пак световният номер шест успя да покаже характер и достигна до 4:4, а в крайна сметка след добри сервиси и на двамата, мача закономерно беше вкаран в решаващ тайбрек.

По време на дългия гейм Надал си издейства брейк аванс за 2:0, а впоследствие и вдигна оборотите при 4:3, благодарение на което в крайна сметка се наложи и със 7:3, с което и извоюва успеха и заслужено стана шампион в Абу Даби.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След невероятен двубой Надал е новият шампион в Абу Даби В

Коментари





Следвайте ни в Facebook