След нови скандали: Медведев пак беше черна котка за Циципас и е на 1/4-финал в Шанхай!

от в 10:01 на 09.10.2024
Калоян Соколов

Даниил Медведев отново се оказа "черната котка" на Стефанос Циципас, постигайки 10-тата си победа от общо 14 мача срещу него. Преди мача Циципас сподели, че вече с руснака са изгладили своите взаимоотношения и очаква занапред двубоите им да преминават много по-миролюбиво, но и този път не се мина без скандали, след като главният съдия Фъргъс Мърфи реши да отнеме първия сервис на гърка в ключов момент, а това беше последвано от двойна грешка на световния номер 12 и пробив в полза на Медведев.

Бившият номер 3 побесня и отказваше да продължи съпротивата си в мача за период от цели 5 минути, настоявайки как Мърфи трябва да има по-голяма емпатия към играчите и да не ги наказва заради забавяне от 1 или 2 секунди. В крайна сметка обаче протестите му не довеоха до промяна в позицията на арбитъра, а Медведев запази самоконтрол през цялото това време и доведе срещата до успешна за себе си развръзка - 7:6(3) 6:3 за 1 час и 47 минути игрово време.

По този начин руснакът се класира за 1/4-финалите на Мастърса в Шанхай, където ще премери сили с Яник Синер, срещу когото води със 7:6 в преките им сблъсъци, но световният номер едно е спечелил 6 от последните си 7 мача с бившия шампион от US Open.

Сблъсъкът на стиловете стана много явен още от самото начало, тъй като Циципас постоянно търсеше път към мрежата, докато Медведев достигаше до всяка една топка и контрираше отлично своя съперник. По-високоранкираният играч постоянно караше опонента си да прави допълнителни удари и грешките от ракетата на балканеца не закъсняха, но той беше много солиден под напрежение и отрази общо 6 брейкбола в хода на първия сет, за да доведе нещата до тайбрек.

Там обаче московчанинът наказваше всеки един опит за атака на мрежата от страна на гърка, който често трябваше да вижда как топката профучава покрай него и заслужено откриващата част завърши победоносно за бившия номер едно, който спечели 4 от последните 5 точки в дългия 13-ти гейм.

Вторият сет започна много неприятно за Медведев, защото изведнъж той изпита остра болка в областта на рамото и 10-ият поставен веднага се възползва от тези обстоятелства, осъществявайки брейк след фамозен ретур уинър от бекхенд с една ръка. 

Изглежда все пак контузията не се оказа толкова сериозна и равенството беше възстановено за 2:2, когато руснакът изиригна с пасингшот от невъзможна позиция и поиска аплодисментите на публиката, а точно тогава дойде и разправията на Циципас със съдията, който беше обвинен от него, че никога през живота си не е играл тенис и дълго време по-нискоранкираният тенисист просто стоеше в стола си за почивка, нямайки никакви намерения да продължи съпротивата си в мача.

Мачът в крайна сметка продължи, но бияшият номер 3 беше ментално на съвсем друго място и той съумя да спечели само още един гейм до приключването на срещата, а Медведев по този начин направи добра услуга на Григор Димитров, имайки предвид , че Циципас диша във врата на нашия сънародник в годишната ранглиста, която определя участниците на ATP финалите в Торино.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След нови скандали: Медведев пак беше черна котка за Циципас и е на 1/4-финал в Шанхай! Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниил медведев | Обзори | стефанос циципас | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook