След ожесточена битка: Световният №22 повали Вавринка на четвъртфиналите в Базел

от в 23:40 на 28.10.2022
Мартин Петков

Роберто Баутиста Агут през настоящата седмица се радва на своебразен възход в представянето си, слагайки край на серия от три поредни загуби, след като се поздрави с редица първокласни победи на АТР 500 надпреварата в Базел, включително такава и над бившия номер едно Анди Мъри. Испанецът несъмнено попадна в труден поток на жребия за състезанието и на четвъртфиналите трябваше да срещне местния любимец и 3-кратен шампион от Шлема - Стан Вавринка, с когото изнесоха същински тенис спектакъл за зрители в швейцарския град, ала в крайна сметка световният номер 22 надделя за малко над два часа игра - 7:5 7:6(5). По този начин ибериецът е част от полуфиналната фаза на надпреварата и в спор за място в мача за титлата ще се изправи срещу победителя измежду Холгер Руне, който се намира в серия от седем поредни успеха, и правещия фурор с участието си Артур Риндеркнех.

Началото на двубоя се оказа изпълнено с вълнуващи мигове, след като всеки от двамата ветерани имаше своите шансове, поради което станахме свидетели на куп продължителни разигравания от основната линия, често пъти завършващи с печелившо отиграване. Испанецът пръв каза тежката си дума, откъсвайки се с пробив аванс в резултата, ала скоропостижно бившият номер три намери ритъма в играта си и навакса изоставането, за да може паритетът да възцари при 2:2. Наглед неочаквано на база видяното в първия половин час от сблъсъка, то сервиращите наложиха безпрецедентно волята си, като интригата своебразно напусна корта, преди поредица от грешни решения да коства скъпо на Вавринка, който инкасира брейк в 11-ия гейм, от което ибериецът извлече максимума и записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част швейцарецът беше близо неколкократно до това да изпусне изцяло срещата, но единствено безотказната ефективност на началния му удар и подкрепата, която получаваше от своите сънародници, го държаха в турнира. Вавринка намери сили да отрази на четири пъти възможност за пробив пред противника, като впоследствие той на свой ред достигна такава, ала след липса на клиничност у двамата ветерани в завършващата фаза на играта, то тайбрек трябваше да определи победителя в сета. Дългият гейм първоначално се развиваше по вкуса на 3-кратния шампион от Шлема, който посредством офанзивния си стил поведе с минипробив при 5:3 в своя полза, но Агут не беше готов да се откаже без битка и спечели четири поредни точки, за да сложи точка на спора в този крайно вълнуващ двубой.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След ожесточена битка: Световният №22 повали Вавринка на четвъртфиналите в Базел Мартин Петков
Теми:  
atp | базел | роберто баутиста агут | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook