След отказа на Костюк да се ръкува с нея: Азаренка с ясно послание към украинката

от в 15:58 на 02.09.2022
Мирела Николова

Продължаващата вече над половин година война в Украйна оказа своето влияние и върху тениса, където е факт разделението между руснаци и украинци. По-рано през днешния ден в двубой от втория кръг на US Open една срещу друга се изправиха украинската представителка Марта Костюк и беларуската Виктория Азаренка, като в крайна сметка победителка от срещата излезе бившата №1 в света. 

След края на сблъсъка украинката, която неведнъж е заявявала желанието си на всички руски и беларуски играчи да им бъде забранено да се състезават, отказа да се ръкува със своята опонентка при традиционния поздрав на мрежата, което се превърна в една от водещите новини през днешния ден. На последвалата си пресконференция Азаренка коментира въпросната ситуация и даде ясно да се разбере, че тя е помагала на украинци и е готова да подкрепи и Костюк, в случай че световната №65 пожелае да разговарят.

"Многократно предложих да се свържа с моите украински колеги посредством WTA, тъй като знам, че това е чувствителна тема за тях, но всеки път получавах отговор, че сега не е правилният момент. Никога не съм била близка с Марта - не сме тренирали заедно, не съм разговаряла с нея. След всички събития, които се случиха през март, аз се свързах с украинците, с които сме били в добри отношения. Не мисля, че е правилно да търся контакт с човек, който не иска да комуникира с мен по някаква причина. 

От самото начало искам да изпратя ясното съобщение, че съм тук, за да помогна, което много пъти направих. Вероятно хората не го виждат, защото аз не го правя с цел да привличам публично внимание. Правя го за хората в нужда - деца, които се нуждаят от дрехи, и хора, на които им трябват средства или транспорт.

В случай че Марта иска да говори с мен, както направи вчера и ѝ отговорих, аз съм отворена по всяко време да я изслушам, да ѝ съчувствам. Смятам, че емпатията в моменти като този е изключително важна. Това бе моето послание от самото начало и стоя зад тази си позиция до днес. Случващото се в света в момента е много тежко, но в крайна сметка не трябва да забравяме, че всички ние на първо място сме хора и трябва да се отнасяме добре един към друг", завърши двукратната финалистка в Ню Йорк.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След отказа на Костюк да се ръкува с нея: Азаренка с ясно послание към украинката Мирела Николова
Теми:  
wta | виктория азаренка | интервю | любопитно | марта костюк | русия-украйна

Коментари





Следвайте ни в Facebook