След ожесточено руско дерби: Световната номер 20 зае място на полуфиналите в Париж!

от в 15:15 на 01.06.2022
Мартин Петков

Дария Касаткина с всеки изминал турнир в хода на клей сезона надграждаше в представянето си, като дори достигна полуфиналите в Рим. Рускинята, която е и първа ракета на страната си, видимо се намира в най-добрата си форма от началото на Ролан Гарос, като намери място във фазата на четвъртфиналите без поражение в нито един сет и с най-малко загубени геймове от всички останали участнички в надпреварата, което е неин изравнен рекорд в Париж, а през днешния ден в търсене на дебютно участие в полуфиналите на турнир от Големия Шлем срещна сънародничката си Вероника Кудерметова.

Сблъсъкът извади на показ често пъти най-добрите черти в играта на Касаткина, която сведе близо до минимум грешките си в мача, като същевременно предизвикаше такива при своята съперничка, която допусна над 50 неточности, което за пореден път на турнира позволи на Дария да наложи необезпокоявана темпото си и тя триумфира след 6:4 7:6(5), заковавайки часовника на точно 2 часа и 8 минути. При дебютното си участие в полуфиналната фаза на ,,мейджър" надпревара световната номер 20 ще се изправи срещу победителката измежду първата ракета на света Ига Швьонтек и новата представителка на топ 10 в лицето на Джесика Пегула.

Началните минути на двубоя преминаха без драматични моменти, като обратно на очакванията Кудерметова след силен гейм на ретур се поздрави първа с пробив аванс. Първата ракета на Русия не остана по-назад и на свой ред нагледно демонстрира класата си в продължителните размени от основната линия, за да реализира рибрейк, с който не позволи на сънародничката си да се откъсне напред в резултата. Впоследствие станахме свидетели на две напълно идентични подавания, в които имаше и по два брейкбола, ала сервиращите не позволиха да се стигне до нещо повече и се справиха с неблагоприятната ситуация, за да възцари паритет при 4:4. В този момент Касаткина откри отлична възможност да атакува при сервис на противничката си, като се справи повече от отлично и с форхенд уинър по обратния диагонал стигна до късен пробив, оказал се решителен, за да запише откриващия сет на сметката си.

Втората част на старта бе изпълнена с интригуващи мигове, след като станахме свидетели на поредица от пробиви в дебютните геймове, от която в печеливша позиция излезе първата ракета на Русия и разполагаше с брейк аванс, доближавайки се максимално до победата. Страстите на корта постепенно утихнаха в идните минути, но драмата се завърна в края на сета, когато световната номер 20 на два пъти изпусна предимството си от пробив, поради нечовешката воля, която показа Кудерметова, ала това се оказа от части и пагубно за нея, след като бе принудена да повика лекар на корта поради дискомфорт на левия крак. В крайна сметка двете руски представителки влязоха в напълно закономерен тайбрек, където минималната разлика в класите и физическото състояние бе от решаващо значение, за да може с блестяща къса топка Касаткина да оползотвори петия си мачбол 128 минути след началото на двубоя и по този начин да се поздрави с успеха в срещата, който я класира на дебютен полуфинал от Големия Шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След ожесточено руско дерби: Световната номер 20 зае място на полуфиналите в Париж! Мартин Петков
Теми:  
wta | вероника кудерметова | дария касаткина | ролан гарос | русия

Коментари





Следвайте ни в Facebook