След победа над топ поставения: 18-годишният Милев е на първи сингъл финал в кариерата си!

от в 13:30 на 17.12.2022
Калоян Соколов

2022-ра година определено се развива по невероятен начин за 18-годишния Янаки Милев, който това лято спечели дебютната си точка за световната ранглиста, а оттогава насам не спира да прогресира в играта си. Българинът дори дебютира на ATP турнира в София, където заедно с Пьотр Нестеров дори записаха успех в откриващия кръг на надпреварата над братята Джак и Джейми Вана, а впоследствие младите ни надежди завоюваха първата си съвместна титла в професионалния тенис, триумфирайки на фючърса в Созопол.

Същевременно Милев подобряваше с изключително бързи темпове и най-добрите си резултати на сингъл, като отново в Созопол за пръв път намери място сред четвъртфиналистите на подобно равнище, ала най-доброто за родния ни представител тепърва предстоеше.

През тази седмица тийнейджърът се включи на фючърс турнира в турския град Анталия, който се провежда на червени кортове и попадна директно в основната схема, а там записа три поредни победи, за да продължи към полуфиналите. Днес пък Янаки записа безспорно най-престижния си успех в кариерата, надигравайки топ поставения Макс Хоукс (световен номер 340) с крайното 6:2 5:7 7:6(5) и утре ще излезе срещу германеца Рудолф Мьолекер (световен номер 358) в пряк сблъсък за трофея.

Въпреки разликата от над 800 места в световната класация, то Милев съумя да реализира пробив във всяко едно от първите три подавания на нидерландеца, което му позволи да се откъсне напред с 5:1 гейма и съвсем скоро откриващата част отиде в актива на нашия сънародник.

Хоукс обаче съумя да излезе от кризата в играта си и нагледно показа защо през този сезон е носител на цели четири титли. Водачът в схемата навакса изоставане от ранен брейк и поддържаше аванса си до 6:5 в своя полза, когато се стигна до известно пропукване от страна на българина и победителят щеше да бъде определен в решителен сет.

В третата част определено родният ни представител диктуваше събитията на корта и два пъти се откъсваше напред с брейк, ала не можа да затвори мача на собствен сервис сервис и срещата влезе в решителен тайбрек. Там тийнейджърът си осигури комфортна преднина от 6:3 и се възползва от третия си мачбол, за да намери място във финалния сблъсък на състезанието на червени кортове.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След победа над топ поставения: 18-годишният Милев е на първи сингъл финал в кариерата си! Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | Обзори | фючърс | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook