След победата над Григор: Попирин сътвори още един немислим обрат над топ 10 играч в Монреал

от в 00:00 на 12.08.2024
Калоян Соколов

Алексей Попирин е последният полуфиналист на Мастърса в Монреал, след като надигра Хуберт Хуркач. Световният номер 6 получи изключително неприятна травма в областта на коляното по време на двубоя си от втория кръг на Уимбълдън срещу Артур Фис и самият поляк дори разкри, че редица специалисти са го посъветвали да не играе до края на сезона, но той направи своето завръщане само месец по-късно и вече изглежда много близо до своето оптимално равнище.

Вчера Хуркач се завърна по изключително ефектен начин на корта, осъществявайки два обрата от сет пасив в един и същи ден, преодолявайки последователно съпротивата на Танаси Кокинакис и Артур Риндеркнеш. Днес обаче четвъртият поставен не можа да надвие Алексей Попирин, който в миналия кръг отрази 3 мачбола по пътя си към успеха над Григор Димитров. Аутсайдерът отново започна срещата на бавни обороти, но постепенно пое контрол над мача и се наложи с крайното 3:6 7:6(5) 7:5, за да оформи 1/2-финален сблъсък със Себастиан Корда, като срещата ще се проведе след 3:00 часа българско време тази нощ.

Мачът започна по най-добрия възможен начин за непоставения играч, който се възползва от необичайно неубедителното сервиране на поляка и проби още в първия гейм. Попирин дори имаше шанс да удвои преднината си, с което да поведе с 3:0 гейма, само че по-високоранкираният състезател се измъкна с отлични реакции в близост до мрежата и измъкна своето подаване.

Това даде началото на сериозен импулс в действията на Хуркач, чиито ретури неизменно намираха основната линия, а фаворитът показваше далеч по-голямо търпение в размените от дъното на корта и обърна нещата до 3:2 в своя полза. Оттам насетне бившият финалист изцяло доминираше на корта и загуби само още един гейм до края на откриващия сет.

Полякът продължи да изглежда далеч по-добре от своя съперник в началото на втората част и съвсем скоро направи нов брейк, като изглеждаше, че всичко е предрешено в негова полза. Явно обаче австралиецът беше решен да повтори сторенето от неговия опонент в миналия сет и се върна от пробив пасив, за да излезе напред в резултата при 4:3.

Световният номер 6 обаче не искаше да си усложнява прекалено задачата и се сдоби с два скрити мачбола в 11-ия гейм, но Попирин издържа на този тест и в последвалия тест спечели цели 3 точки на посрещане, за да вкара сблъсъка в трета решителна част.

Там фаворитът буквално балансираше по ръба и трябваше да спасява брейкболи във всяка едно от своите първи три подавания, ала съумя да отрази и 7-те шанса шанса за пробив пред световния номер 62. Впоследствие Хуркач имаше аванс от 0:40 пред себе си, само че и това не се оказа достатъчно, за да станем свидетели на брейк. В крайна сметка логиката възтържествува и австралиецът отмъкна сервиса на своя съперник при 5:5, след което не загуби нито точка в опита си да сложи край на спора в мача и заслужено ще играе на своя първи Мастърс полуфинал в кариерата!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След победата над Григор: Попирин сътвори още един немислим обрат над топ 10 играч в Монреал Калоян Соколов
Теми:  
atp | алексей попирин | монреал | Обзори | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook