След повече от три часа на корта, Диего Шварцман се класира за финала на турнира в Рим

от в 23:36 на 20.09.2020
Диана Андреева


Дигео Шварцман е вторият финалист на надпреварата в Рим! След три часа и 14 минути прекарани на корта, аржентинецът успя да запише успех - 6:4 5:7 7:6(4) и така си осигури двубой срещу световния номер едно Новак Джокович, който ще определи кой е новият шампион на BNL D'Italia.

Благодарение на днешния си успех от понеделник Шварцман ще влезне в топ 10 на световната ранглиста за първи път в своята кариера. До сега аржентинецът е достигал само до номер 11 в класацията на АТП, като той достигна до този успех през 2018.

По време на първата част Шварцман беше много стабилен. Аржентинецът пласираше добре топката в дъното на корта, което в комбинация с добра игра на мрежата и сравнително убедителна игра на сервис му позволи да спечели частта след по-малко от 50 минути игра.

Шаповалов от своя страна реализира нисък процент вкаран първи сервис, но в случеите, когато успяваше да вкара подаването си, канадецът изцяло диктуваше темпото на игра и не оставяше никакви шансове на опонента си.

Шаповалов

Ключов в първата част се оказа пробив във втория гейм в полза на Шварцман, който въпреки че допусна рибрейк за 5:4, показа здрава психика и съумя да спечели подаването на опонента си за втори път, като така сложи край на сета в своя полза с 6:4.

Втората част също не беше лишена от интригуващи моменти. След като си размениха по два сравнително равностойни гейма, Шаповалов направи две невероятни отигравания, в които принуждаваше опонента си "само да гледа топката".

Последва още един слаб гейм за Шварцман, в който изглеждаше сякаш аржентинецът вече е приел сета за загубен и се пази за третата част, но изведнъж Диего се зазърна от 15:40 и съумя да се задържи в частта поне още малко.

Шаповалов

Сервирайки за спечелване на сета, Шаповалов се поддаде на напрежението и след двойна грешка допусна рибрейк за 5:5. Въпреки моментния спад в играта на канадеца, той отново съумя да възвърне нивото си и след няколко невероятни отигравания реализира нов брейк, след което спечели подаването си и така сложи край на частта - 7:5.

По този начин двубоя навлезна в трети, решителен сет, който щеше да определи кой ще бъде съперник на Новак Джокович в утрешния сблъсък за трофея. На моменти Шварцман сякаш вече бе на предела на силите си, тъй като той почти не взимаше инициативата в точките, давайки пълна свобода на своя опонент, но през останалото време аржентинецът беше феноменален, оставяйки всичси изумени от нивото на играта му.

Още във втория гейм ситуацията се заплете - Шаповалов се нуждаеше от цели 11 минути, за да може след 3 спасени брейк бола да спечели подаването си. Веднага след напрегнатото подаване на Денис, последва един много слаб гейм от страна на Шварцман, в който той се пропука след два дюса, но още в първата си възможност успя да върне пробива, с което резлутата стана 2:2.

Шаповалов

Шаповалов нанесе още един пробив, който изгелждаше като решителен за изхода на двубоя, тъй като Шварцман не можеше да смогне на темпото на своя противник и полвиян от умората, Диего не показваше нивото, което демонстрира в началото на двубоя.

След почивката при 4:3 в полва на Шаповалов, Шварцман сякаш се завърна с нови сили. Аржентинецът играеше много добре и успя да върне пробива в осмия гейм, ала мигновено допусна рибрейк, с което даде възможност на опонента си да сервира за мача.

Напрежението отново изигра лоша шега на младия канадец, който допусна за пореден път да бъде изравнен в резлутата. По този начин двубоя навлезна в решителен тайбрек, който щеше да сложи край на сблъсъка.

В дългия гейм напрежение не липсавше. Двамата тенисисти си размениха по три мини брейка, преди Шаповалов да се пропука за пореден път, който само че се оказа и решителен - след непредизвикана грешка, Денис предаде мача в полза на своя опонент.

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След повече от три часа на корта, Диего Шварцман се класира за финала на турнира в Рим Диана Андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook