След първокласна тенис схватка: Рубльов спря похода на Григор и е финалист в Шанхай!

от в 16:38 на 14.10.2023
Мартин Петков

Григор Димитров изигра поредния си силен двубой на Мастърс 1000 надпреварата в Шанхай, но приключи с участието си в турнира на полуфиналите, оставайки на крачка от мача за титлата. Най-добрият български тенисист имаше своите шансове и в двата сета на мача си срещу шестия поставен Андрей Рубльов, но в крайна сметка умората, най-вече психологическа такава, взе връх над него във важните моменти и първата ни ракета отстъпи пред руснака след час и 49 минути на корта - 6:7(7) 3:6. 

По този начин азиатското турне за Гришо приключва, след като той достигна четвъртфиналите в Пекин и финалната четворка в Шанхай, като от понеделник му предстои изкачване до 16-ата позиция в класацията на АТР, докато в утрешния ден световният номер 7 ще срещне Хуберт Хуркач в спор за отличието в турнира, опитвайки да повтори постижението си от Мастърса в Монте Карло по-рано през сезона, когато завоюва трофея.

Руснакът избра да заложи на пословичната си агресия в ударите още от първата минута на мача, като това водеше до бързи неточности от неговата ракета и началото на двубоя на собствен сервис за нашето момче протече без особени затруднения, благодарение на константността в действията му. Монотонната игра на световния номер 7, градяща се основно около мощта в отиграванията му, пък с течение на времето започна нагледно да издиша пред техничния стил на Димитров, чието разнообразие в дългите размени от основната линия провокира купища грешки от страна на Рубльов и в шестия гейм се откриха цели четири брейкбола пред българина, който бе повел с 0:40.

Въпреки обилното количество възможности за пробив в полза на 18-ия поставен, то до желания от всички ни развой не се стигна, след като шампионът от Монте Карло запази завидно хладнокръвие в трудните ситуации и засвидетелства класата на началния си удар, за да оцелее - 3:3.

Оттам насетне силните моменти за сервиращите бяха възобновени и макар да наблюдавахме интензивни разигравания, то скоропостижно бяхме отведени до заключителното подаване за частта на световния номер 19, който се сблъска с първите си по-сериозни главоболия на сервис и след липса на "малшанс", то инкасира късен пробив. Случилото се пък видимо вдъхнови Григор да вземе на свой ред инициативата на корта и благодарение на поредица от отлично проведени офанзивни акции, реализира рибрейк и предизвика изиграването на закономерен тайбрек.

В него ясно пролича, че нервите и на двамата състезатели са опънати до краен предел, което на два пъти доведе до "болезнени" грешки на най-добрия ни тенисист в завършващата фаза на атаките му, ала за сметка на това шестият поставен неколкократно пресили ударите си и не оползотвори шансовете си да се откъсне напред в резултата. В самия тайбрек станахме свидетели и на грешка от системата за докосване на мрежата при сервис, която отсъди в ущърб на Гришо, но дори това не попречи на сънародника ни да достигне до паритета при 5:5.

В следващите секунди нова неточност на Димитров означаваше сетбол за противника, при което българинът се мобилизира да спечели двете си подавания и обърна до 7:6 в своя полза, преди същото да стори и руснакът, като впоследствие бекхендът по правата на бившия номер три излезе в аут и Рубльов се поздрави с успеха в "чудовищния" 76-минутен откриващ сет на срещата.

Загубата на частта пък далеч не сломи духа на най-добрия ни тенисист, който извлече нужните позитиви от всичко в сблъсъка досега и мигновено вдигна оборотите, като умело конструираше атаките си и благодарение на една от "вълшебните" си къси топки, остави московчанина безмълвен, за да потегли с ранен пробив във втората фаза на двубоя - 2:0. В тези моменти от полуфиналната битка в Шанхай пък бе и лесно забележима увереността, с която играеше хасковлията, но внезапна серия от неточности в четвъртия гейм наруши сериозно неговия ритъм и той на няколко пъти изпрати ударите си далеч в аут, като изпусна аванс от 40:15, за да поведе с 3:1 и паритетът в статуквото се завърна на дневен ред.

Този развой на събитията пък нагледно подейства крайно демотивиращо на нашето момче и неточностите от неговата ракета продължиха да се трупат с пълна сила, при което серията от спечелени геймове на Рубльов се увеличи до пет поредни такива, като той не изпусна придобития контрол върху случващото се нито за секунда и затвори срещата на собствено подаване, узаконявайки триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След първокласна тенис схватка: Рубльов спря похода на Григор и е финалист в Шанхай! Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | бгтенис | григор | григор димитров | димитров | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook