След силното представяне в Дубай: Лазаров се завърна с изненадваща загуба от световния №660

от в 14:08 на 22.03.2023
Мартин Петков

Александър Лазаров за последно се подвизаваше в Тура преди близо месец, когато беше възнаграден с "уайлд кард" за квалификациите от организаторите на АТР 500 турнира в Дубай, като използва шанса си по най-добрия начин, класирайки се основната схема. В нея българинът претърпя поражение срещу Александър Бублик, след като получи контузия и се отказа, при което завръщането му на корта се състоя през днешния ден на Чаланджъра в швейцарския град Биел.

Жребият за състезанието отреди на четвъртата ни ракета на старта в надпреварата да се изправи срещу квалификанта и световен номер 660 Кирил Киватцев, който се явяваше наглед лесно преодолимо препятствие. Нещата обаче се развиха по крайно неблагоприятен начин за Алекс, който изпусна водачеството си на корта в хода на сблъсъка и 25-годишният руснак изигра един от най-добрите си мачове в кариерата изобщо, за да надиграе родния ни представител - 6:4 7:6(5) 3:6.

Началото на двубоя се оказа равностойно, като всеки от двамата връстници разчиташе на сервиса си за безпроблемното спечелване на собствените си подавания, преди Лазаров да стане по-вариативен в ретурите си, което затрудни квалификанта при излизанията му на мрежата и нашето момче проби. Впоследствие световният номер 285 беше напът да затвърди преднината си, като поведе с 4:2 40:0, но оттам насетне играта му претърпя пълен крах, при което грешките от ракетата му се трупаха неспирно, докато Киватцев се радваше на най-добрите си минути в срещата и обратно на всички очаквания, спечели следващите четири гейма, записвайки откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част ситуацията пред българина се усложни значително повече, след като той за трети пореден път в сблъска предаде сервиса си в актива на съперника и видимо изпитваше затруднения с това да намери играта си. Постепенно с течение на времето обаче Алекс се отърси от случилото се, като започна да влиза в по-чести размени от основната линия, където изразено имаше превъзходство, при което дочака шанса си да навакса своя пасив и след нова доминация на подаващите, то ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него първата точка, при това със статут на минипробив, беше в полза на Киватцев, но това далеч на сломи Лазаров, който бързо взе нещата в свои ръце и беше безупречен, изравнявайки резултата в отделните сетове.

В решителната трета част всеки от двамата състезатели заложи на силните страни в представянето си, като руснакът не спираше да впечатлява с изпълняването на прийома сервис-мрежа, което далеч не отговаряше на ранкинга му на световен номер 660 и затрудняваше четвъртата ни ракета. Двамата вървяха подаване за подаване и по всичко личеше, че навярно ще гледаме нов тайбрек, но спад в равнището на сервис на Алекс в осмия гейм се оказа с пагубно значение за мястото му в турнира, като той се пропука и инкасира късен пробив, който позволи на квалификанта да сложи точка на спора на начален удар.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След силното представяне в Дубай: Лазаров се завърна с изненадваща загуба от световния №660 Мартин Петков
Теми:  
александър лазаров | бгтенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook