След спасен мачбол и финален тайбрек: Хуркач спря Рубльов и е новият шампион в Шанхай!

от в 13:59 на 15.10.2023
Калоян Соколов

Хуберт Хуркач завоюва своята втора "Мастърс" титла в кариерата си. Световният номер 17 спаси два мачбола срещу Андрей Рубльов и триумфира в един същински тенис спектакъл в Шанхай, който продължи 2 часа и 9 минути - 6:3 3:6 7:6(8).

Наглед световният номер седем изглеждаше, че ще се поздрави с втори трофей от тази категория през сезона, тъй като имаше преднина от 5:2 точки в решителния тайбрек, но отново нервите го завладяха в най-неподходящия момент и той не повтори представянето си от вчерашния ден срещу Григор Димитров.

Така Рубльов засега ще си остана само със завоювана купа от Монте Карло и няма да може да направи своя дебют в топ 4 на световната ранглиста, докато полякът ще се доближи максимално до завръщане в топ 10 на класацията на ATP вече е с положителен баланс в "Мастърс" финали, тъй като спечели титлата в Маями през 2021-ва година, а миналия сезон отстъпи в спора за трофея в Монреал на Пабло Кареньо Буста.

Началният удар на Хуркач работеше безотказно в началните минути на мача и Рубльов изобщо не можеше да влезе в разиграване, когато 16-ият поставен пласираше първия си сервис в игра. Това постави световния номер седем под огромно напрежение в собствените му подавания и можеше да видим неговите характерни нервни изблици, докато някогашният шампион в Маями изглеждаше изключително спокоен и закономерно постигна пробив за аванс от 4:2. Оттам насетне по-нискоранкираният състезател продължаваше с лекота да трупа асове в актива си, а руснакът изцяло загуби контрол над емоциите си и скоро откриващата част отиде в актива на световния номер 17.

Шестият поставен пък излезе преобразен за началото на втората част и неговите мълниеносни форхенди започнаха все по-често да намират страничните линии. Рубльов вземаше топката изключително рано и движеше съперника си от ъгъл в ъгъл, като 2-метровият поля определено не можеше да смогне на зададеното темпо и логично фаворитът взе преднина от 3:0.

Хуркач не се предаде и стабилизира до такава степен началния си удар, че неговият опонент спечели само още една точка в останалите геймове от частта, ала шампионът от Монте Карло също нямаше особени трудности от сервис линията и не допусна да изгуби аванса си, вкарвайки двубоя в трети сет.

Там първият шанс се откри пред руснака, но 16-ият поставен го неутрализира с поредната си отлична проведена акция към мрежата. Играта продължи напълно равностойно до 5:4 в полза на Хуркач, когато той достигна до шампионска точка, само че руснакът демонстрира хладнокръвие и титлата щеше да бъде решена във финален тайбрек.

В него Рубльов взе ранно предимство и нещата до голяма степен изглеждаха предрешени, тъй като той поведе с 5:2 точки и ретурите на поляка изобщо не работеха на нужното ниво. Тогава напрежението изцяло завладя световния номер седем, който изгуби мини пробива си преднина и пропусна мачбол при 6:5 в своя полза. Скоро самият руснак трябваше да отразява шампионска точка и макар да се справи на свой ред с тежката ситуация, то Хуркач се сдоби с нова такава и този път не сбърка, завоювайки втора "Мастърс" титла в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След спасен мачбол и финален тайбрек: Хуркач спря Рубльов и е новият шампион в Шанхай! Калоян Соколов
Теми:  
atp | андрей рубльов | Обзори | хуберт хуркач | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook