След триумфа над Рубльов: Изненадата на турнира повали и 2-кратния шампион Мъри в тенис спектакъл!

от в 03:08 на 25.03.2024
Калоян Соколов

Чешкият мъжки тенис дълго не можеше да открие своите нови лидери след отказванията на Томаш Бердих и Радек Щвпанек, но изглежда, че страната върви към това да има ново златно поколение, което да я поведе до трети в историята триумф в Купа "Дейвис". Специалистите не спират да говорят за огромния потенциал на младите Иржи Лехечка и Якуб Меншик, но определено Томаш Махач също може да бъде включен към тази група от таланти.

23-годишният състезател доминираше сериозно в Чаланджур Тура през миналия сезон, а тази година достигна до третия кръг на Аустрелиън Оупън, като през последните седмици победи играчи от ранга на Лоренцо Музети, Франсис Тиафо и Стан Вавринка. Всичко това помогна на Махач да достигне до своята рекорда 60-та позиция, а той дори се очаква да дебютира и в топ 50, защото изживява истинска тенис приказка по време на Мастърса в Маями.

Чехът се поздрави с най-големия си успех в кариерата, отстранявайки световния номер пет Андрей Рубльов във втория кръг на състезанието, а днес Махач взе още един много сериозен скалп, след като надви двукратния шампион и бивш номер едно Анди Мъри - 5:7 7:5 7:6(5). Битката между двамата продължи три часа и половина, а сър Анди демонстрира пословичната си борбеност и остана много близо до направата на фантастичен обрат, но младостта триумфира над опита и световният номер 60 записа втора поредна победа над 3-кратния "мейджър" носител, осигурявайки си среща с Матео Арналди на 1/8-финалите.

Двамата състезали още от самото начало влязоха в сериозно сражение от дъното на корта, в което категорично надмощието беше на страната на Мъри. Британецът изглеждаше достатъчно свеж, за да се надиграва с младия чех и демонстрира нагледно колко много е подобрил играта си през последните 2 месеца. Някогашният водач в ранглистата застрашаваше всяко едно съперниково подаване и "стомната на Махач се счупи" от деветия път, а ветеранът разви своето предимство и заслужено завоюва първия сет.

Чехът заигра далеч по-агресивно по време на втората част и често търсеше път към мрежата, където се справяше отлично с опитите за прехвърлящи удари на 2-кратния шампион. Махач печелеше с лекота собствените си подавания и стигна до два брейкобла при 6:5 в своя полза, които бяха с цената на сетболи. Мъри пък видимо беше поизгубил от първоначалната си енергия и предаде сета с поредна непредизвикана грешка.

Наглед 23-годишният играч изглеждаше в ролята на сериозен фаворит за успех в решаващия сет и тези прогнози се оправдаха, след като той веднага проби и поддържаше аванса си до 5:2 в своя полза. Тогава видимо нервите взеха връх над Махач и ръката му тотално се скова, а Мъри просто се възползва от момента и изравни за 5:5. За съжаление на именития британец обаче, то той пострада при гоненето на една къса топка и удари сериозно крака си.

Това предизвика намесата на физиотепревта, но болката далеч не беше в състояние да откаже шотландския боец и той вкара сета в тайбрек, където дори поведе с 5:3, ала следващите 4 точки бяха спечелени от чеха и той можеше да издаде радостен вик на облекчение, виждайки неспасяемото си стоп воле на мачбола, с което вероятно видяхме и последното разиграване в кариерата на Анди Мъри в Маями.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След триумфа над Рубльов: Изненадата на турнира повали и 2-кратния шампион Мъри в тенис спектакъл! Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | маями | Обзори | томаш махач

Коментари





Следвайте ни в Facebook