След успеха над Григор: Зверев оцеля срещу световния №55 и е шампион в Чънгду!

от в 17:40 на 26.09.2023
Мартин Петков

Александър Зверев надгради над победата си срещу Григор Димитров и е новият шампион на АТР 250 турнира в Чънгду. Германецът в спор за отличието трябваше да срещне дебютанта на такава фаза в Тура - Роман Сафиулин, като световният номер 55 впечатли сериозно с представянето си и се намираше на две точки разстояние от титлата, но в крайна сметка опитът изигра ключова роля за олимпийския златен медалист и той триумфира в гладиаторската битка след 2 часа и 57 минути - 6:7(2) 7:6(5) 6:3. Така топ поставеният в схемата избегна изненадата във финала и завоюва втория си трофей през 2023-та година, явяващ се общо 21-ви такъв в кариерата му.

Стартът на двубоя бе напът да се развие според желанието на германеца, който се възползва от първоначалната несигурност в действията на съперника си и неколкократно завърши успешно атаките си, за да си осигури ранен брейкбол. До материализирането на възможността обаче не се стигна, след като дебютантът на финал в Тура засвидетелства устойчивостта си в продължителните разигравания и оцеля, ала скоропостижно безупречното представяне на Саша даде своето отражение върху събитията на корта и във фундаменталния десети гейм той се откъсна напред с 0:40.

Достигнал до три поредни сетбола, олимпийският златен медалист влезе в серия от неточности и не спечели нито точка повече във въпросното подаване, като впоследствие дори му се наложи на свой ред да спасява точка за пробив, но след поредица от първи сервиси оцеля и всичко трябваше да бъде решено в закономерен тайбрек. В него на пиадестала излезе смелата игра на Сафиулин, който далеч не се колебаеше в това да ускорява топката при размените от основната линия и почти неизменно оставяше топ поставения безмълвен, при което направи първата крачка по пътя към титлата.

В началото на втората част германецът видимо загърби случилото се досега в хода на срещата и вдигна оборотите, като демонстрира добри рефлекси в близост до мрежата и разполагаше с цели три брейкбола, но стабилността на световния номер 55 от дъното на корта отново впечатли и той впечатли с вдъхновената си игра, благодарение на която не просто отстоя своето, а осъществи дебютния за финала пробив. Същевременно настъпи и моментът за здрави нерви, когато руснакът сервираше за затвърждаването на преднината си, и макар той да достигна геймбол, то в крайна сметка ръката му трепна под напрежение, при което топ поставеният не чакаше втора покана и реализира рибрейк.

Оттам насетне проследихме сериозна доминация на сервиращите, които изцяло дирижираха събитията на корта и ни отведоха до нов тайбрек, в който Зверев нагледно си беше направил нужните изводи на база предишния такъв и задаваше темпото в разиграванията, като повишената му агресия го изведе до желания развой на дългия гейм и финалът бе изпратен в заключителната си фаза.

С настъпването на решителния трети сет показателите на собствено подаване за световния номер 10 значително се повишиха, докато напълно на обратния полюс се намираше Сафиулин, чиито стойности спаднаха. Именно това позволи на Зверев да придобие инициативата на корта и вече той еднолично диктуваше случващото се в двубоя, като реализира ключов пробив в четвъртия гейм, който впоследствие го изведе до титлата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След успеха над Григор: Зверев оцеля срещу световния №55 и е шампион в Чънгду! Мартин Петков
Теми:  
atp | александър зверев | роман сафиулин | чънгду

Коментари





Следвайте ни в Facebook