След успеха над Томова: Бенчич изглеждаше обречена, но оцеля срещу бивша №1 в Доха

от в 17:29 на 15.02.2023
Мирела Николова

Белинда Бенчич демонстрира великолепно ниво през първите седмици на настоящата година и неслучайно е състезателката с най-голям брой победи от началото на сезона. Швейцарката, която вече може да се похвали с две титли през 2023-та, през вчерашния ден бе безпощадна срещу първата ни ракета при дамите Виктория Томова, отпускайки ѝ едва един гейм на старта на WTA 500 надпреварата в Доха.

Днес обаче пътят към победата не бе никак лесен за световната №9, която бе бледа сянка на себе си в първия сет и половина от осминафиналния двубой срещу Виктория Азаренка. Швейцарката изостана с 1:6 1:4 и изглеждаше напълно обречена, но последва рязък прогрес в нивото ѝ на игра, довел до пълен обрат в събитията на корта и победа след крайното 1:6 7:6(4) 6:4 след близо 3 часа престой на корта. Така тя си гарантира място в четвъртфиналите в Катар, където я очаква сблъсък срещу победителката от двубоя между Ига Швьонтек и Даниел Колинс.

От началните минути на битката Вика превъзхождаше своята съперничка във всички аспекти и благодарение на прецизното насочване на ударите си диктуваше разиграванията от основната линия. ОТ своя страна, в стремежа си да играе агресивно, Бенчич допускаше множество непредизвикани неточности, които ѝ костваха инкасиране на два пробива и изоставане с 0:5. Оттам насетне швейцарката съумя единствено да избегне "геврека" в откриващата част, която скоропостижно отлетя в сметката на Азаренка.

Доминацията на двукратната шампионка от Шлема се пренесе и във втория сет, където тя продължи да бъде близо до съвършеното представяне, докато златната медалистка от Токио така и не успяваше да се противопостави на връхлитащата я мощ от другата страна на мрежата. Бенчич бързо инкасира два брейка и изостана с 1:4, но точно когато изглеждаше напълно обречена, тя намери сили за обрат и в следващите минути се доближи до най-добрата си игра, за да навакса целия си пасив и да вкара сета в тайбрек. Там тя продължи да диктува разиграванията и бързо набра преднина от два минипробива, за да вкара сблъсъка в трети решителен сет.

Представителката на Беларус не успя да преглътне пропуснатата възможност и още в първия гейм на заключителната част бе пробита след поредица от нетипични за нея пропуски. Още по-силно мотивирана от така стеклите се обстоятелства, Бенчич съхрани изключително високото си ниво на представяне и без да позволи на противничката си дори да достигне до брейкбол, опази аванса си до самия край и триумфира в този толкова оспорван двубой.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
След успеха над Томова: Бенчич изглеждаше обречена, но оцеля срещу бивша №1 в Доха Мирела Николова
Теми:  
wta | белинда бенчич | виктория азаренка | доха | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook