Следващият съперник за Григор на Уимбълдън: Роден през 2005-та; бивш номер 1 при юношите

от в 15:16 на 01.07.2024
Калоян Соколов

Джунченг Шанг ще е съперникът на Григор Димитров във втория кръг на Уимбълдън. 19-годишният китаец ознаменува дебюта си в основната схема с 3-сетов триумф над опитния чилиец Кристиан Гарин - 7:5 6:4 6:4. Тийнейджърът направи много добра подготовка за Уимбълдън, изигравайки цели три надпревари на трева, като през миналата седмица достигна от квалификациите до 1/4-финалите в Ийстбърн, където беше спрян от бъдещия шампион - Тейлър Фриц.

Съвсем естествено, то Григор никога не се е срещал с родения през 2005-та година тенисист, който днес пласира цели 38 уинъра срещу 28 непредизвикани грешки, за да надделее над бившия 1/4-финалист от Уимбълдън. Любопитното за Шанг е, че той е бивш номер едно в световната ранглиста за юноши и мнозина очакват от него да се превърне в първата голяма звезда на китайски мъжки тенис, а с него в миналото работеше бившия номер едно Марсело Риос, докато сега азиатецът се подготвя с помощта на някогашния наставник на Григор, а именно Данте Ботини.

Левичарят започва своята професионална кариера в края на 2021-ва и още на 17 години пробива в топ 200 на света, печелейки четири фючърс титли и един трофей на ниво Чаланджър. Безспорно неговият най-голям успех идва тази година на ATP 250 турнира в Хонг Конг, където той побеждава третия поставен Франсис Тиафо, за да достигне до дебютния си полуфинал на това равнище, а впоследствие стига и до третия кръг на Аустрелиън Оупън, където е спрян от Карлос Алкарас.

Към момента световният номер 91 тренира в академията на Ник Болетиери, любимата му настилка е клеят, а самият той определя форхенда си за главното му оръжие на корта, макар че също така може да се похвали със светкавична бързина и богат арсенал от удари.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Следващият съперник за Григор на Уимбълдън: Роден през 2005-та; бивш номер 1 при юношите Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | джунченг шанг | любопитно | Обзори | следващ съперник | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook