Словесната престрелка по оста Федерер-Тунберг не стихва

от в 11:45 на 09.02.2020
Павел Димитров

Тенис легендата Роджър Федерер отново коментира критиките по негов адрес, заявявайки, че с популярността му се „злоупотребява“. Той говори конкретно относно партньорството си с швейцарската банка Credit Suisse преди мача си срещу Рафаел Надал в Южна Африка.

Това сътрудничество беше поставено под въпрос от шведската активистка Грета Тунберг през януари, която разкритикува връзката на Федерер с банка, която финансира добива на изкопаеми горива.

В интервю за швейцарското издание "Tages Anzeiger" Федерер заяви, че популярността му се използва.

"Понякога злоупотребяват с определени цели. Когато помагам на един човек, ме критикуват, че не го правя за друг. Стигнах до момент, в който трябва да помисля внимателно преди да направя каквото и да било. Не мога да бъда навсякъде, не мога да чета всичко. Освен това съм баща и тенисист", каза той.

Маестрото допълни, че се старае да пренебрегва критиките, но също така осъзнава способността си да влияе.

"Наясно съм, че имам сериозно влияние. Мога да взема микрофона и да адресирам определени неща, които ще се чуят от много хора. Но не мога да го правя през цялото време", каза той.

"Знам, че мога да направя разлика с моята популярност. За планетата, за хората, за животните. И мисля, че това, което наскоро беше повдигнато за колективното съзнание, е нещо хубаво и правилно."

Накрая Федерер отправи послание към Тунберг. Той обясни, че „нападението на други хора“ не е правилният начин за обсъждане на изменението на климата.

"Важно е да изберете правилните неща в точния момент и да предадете съобщението си по справедлив начин. Не като атакувате другите.“.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Словесната престрелка по оста Федерер-Тунберг не стихва Павел Димитров
Теми:  
роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook