Сонего отрази мач пойнт, за да шокира Тийм в истински тенис спектакъл

от в 00:01 на 14.05.2021
Тея Кръстева

Италианецът Лоренцо Сонего записа изключително труден успех над световния номер 4 Доминик Тийм в осминафиналната фаза на Мастърса в Рим след 6:4 6:7(5) 7:6(5). По този начин Сонего продължава похода си във Вечния град, подчинявайки "Принца на клея" в истински тенис спектакъл, продължил над 3 часа. За място на полуфиналите 26-годишният представител на домакините ще спори с руснака Андрей Рубльов, който по-рано днес отстрани Роберто Баутиста Агут след 6:4 6:4.

Откриващият сет започна равностойно, като двамата тенисисти демонстрираха завидно самочувствие зад основната линия и лесно печелеха своите сервис геймове. Монотонността в играта бе прекъсната, когато 26-годишният италианец рязко повиши нивото си на представяне и предизвикваше безбройни неточности от ракетата на своя опонент. В третия сервис гейм на Тийм пред Сонего се откриха цели три възможности за пробив, само че първият удар в сета все още не бе нанесен - 3:3. Световният номер 4 все още не можеше да открие ритъма си на игра и допускайки нов брой непредизвикани грешки, той най-накрая предаде своето подаване - 5:3. При 5:4, когато италианският тенисист сервира за спечелване на първия сет, той допусна известен спад в играта си, отразявайки точки за пробив, само че Сонего се мобилизира и използвайки агресивната си игра, оформи крайното 6:4.

Вторият сет предложи безкрайна драма и бурни емоции у всички тенис фенове. И Сонего, и Тийм си разменяха мощни удари по краищата на корта, поставяйки се взаимно в трудни ситуации. Двамата предложиха красива игра, изпълнявайки атрактивни изпълнения. Първи до възможност за пробив стигна Доминик във второто подаване на своя съперник, само че Сонего неутрализира опасността за 2:2. 26-годишният италианец по никакъв начин не отстъпваше на далеч по-опитния си опонент, като при 4:4 успя да се добере до 2 последователни скрити мач бола. Световният номер 4 за пореден път показа класата си, за да поведе с 4:5. В следващия си сервис гейм австриецът отново показа колебания, само че намери изход от критичната ситуация - 5:6. Създалата се обстановка вдъхна увереност у шампиона от US Open 2020, който успя да си осигури цели 3 сет бола при сервис на Сонего, само че италианецът бе далеч от мисълта да се отказва и вкара втория сет в тайбрек. И решителната част не бе лишена от динамична и оспорвана игра. Световният номер 4 поведе с убедителното 1:4, само че леки неточности от неговата ракета позволиха на Сонего да изравни за 4:4. По-агресивният тенис на Тийм му позволи да поведе с комфортното 4:6 и австриецът все пак съумя да възвърне паритета в срещата, реализирайки петата си възможност за спечелване на втората част - 1:1.

Преди началото на заключителния сет постъпи кратка почивка, продължила почти 30 минути, тъй като всички зрители бяха помолени да напуснат корта поради установения от италианските власти вечерен час в Рим - 22:00 часа.

В третата част ключова се оказа по-убедителната игра от страна на Лоренцо Сонего в решаващите моменти. Въпреки че започна колебливо, инкасирайки ранен брейк и изоставане от 2:0, световният номер 4 намери сили да се завърне ударно в резултата, нанизвайки два последователни пробива за 2:4. Австриецът все повече се доближаваше до тениса, който всички ние сме свикнали да наблюдаваме от негова страна, като това му гарантираше единствено успех. Сонего пък не бе изгубил мотивацията да се бори, само че умората оказваше своето влияние, като на 26-годишния италианец му се наложи да отразява мач пойнт на свой сервис. Представителят на домакините издържа на напрежението, за да скъси изоставането си до 4:5, а след това и да извърши истински подвиг, като се превърна в автор на някои майсторски изпълнения, за да върне пробива в последния възможен момент - 5:5! След това последваха безпроблемни сервис геймове и за двамата тенисисти, а с това те гарантираха решаващ тайбрек в заключителната трета част на двубоя.

В него далеч по-убедителният играч се оказа италианецът, който поведе с комфортното 5:3. Тогава на помощ на австриеца се притекоха два прекрасни бекхенд уинъра - 5:5, само че тогава съпротивата на световния номер 4 се пропука и той отстъпи на своя съперник със 7:5 в същински тенис шедьовър, продължил над 3 часа!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сонего отрази мач пойнт, за да шокира Тийм в истински тенис спектакъл Тея Кръстева
Теми:  
доминик тийм

Коментари





Следвайте ни в Facebook