Специалист даде интересно обяснение за лошите резултати на Джокович
Неубедителното представяне на Новак Джокович след завръщането му на корта, продължава да бъде сред най-коментираните теми в световния тенис.
Фенове и специалисти не спират да търсят обяснение защо бившият номер 1 в света, така и не успява да се завърне към най-добрата си форма, въпреки упоритите си опити.
Известният швейцарски диетолог Юрг Хьосли също изказа мнение по въпроса. Той изрази съмнение, че причината се корени в хранителния режим на сърбина, който е прекалено изтощителен за него.
“Винаги съм се възхищавал на Новак Джокович. Още когато разбрах за промяната в начина му на хранене обаче ми стана ясно, че ще настъпи подобна криза.
В момента наблюдаваме резултатите на анорексия, която може да се обясни с обсебването от една диета, която само на пръв поглед е полезна, защото употребяваната храна изглежда полезна. Джокович взе радикално решение в хранителния си режим, но без да вземе предвид дългосрочните последствия.
Намаляване на въглехидратите и тотално избягване на захар е голяма грешка. В началото се чувстваш по-силен, защото клетките започват да съхраняват повече кислород, но мускулите започват да произвеждат все по-малко млечна киселина.
Резултатите стават много драматични, когато загубиш възможността да произвеждаш и да изгаряш млечните киселини.
Новак ще се чувства още по-зле, когато достигне лимита на силите си, защото ще се появи още по-голям стрес и също така качеството на съня ще намалее драстично, дори може да се стигне до социална изолация.
Такава диета може да доведе единствено до физическа и психологическа болка за Джокович”, обясни Хьосли.