Спиращо дъха представяне: Феноменален Григор срази Мъри и е в третия кръг на US Open!

от в 21:44 на 31.08.2023
Мартин Петков

Григор Димитров демонстрира изключително вдъхновено представяне и невероятен тенис след първия в кариерата си обрат от 0:2 сета, за да вземе скалпа на Анди Мъри във втория кръг на US Open. Най-добрият български тенисист, който на старта в турнира спаси три мачбола в близо 5-часов трилър, показа, че е успял да се възстанови напълно физически от маратонския си сблъсък с Алекс Молчан и ни предостави върховото си равнище на корта, за да сломи 3-кратния шампион в Големия шлем, както и бивш такъв в Ню Йорк, след 2 часа и 45 минути на "Артър Аш Стейдиъм" - 6:3 6:4 6:1.

По този начин Димитров, който през 2019-а година игра полуфинал на Откритото първенство на САЩ, записа четвърта победа на някогашния номер едно в кариерен план и за четвърта поредна "мейджър" надпревара се класира за третия кръг. В опит да повтори представянето си от Ролан Гарос и от Уимбълдън, където достигна осминафиналната фаза, 19-ият поставен ще се изправи срещу Александър Зверев, от когото загуби именно в Париж, както и съвсем наскоро в Синсинати.

Българинът имаше правото да постави началото на двубоя със собствен сервис и макар да изостана с 15:30, на бърза ръка вдигна оборотите и отстоя подаването си. Впоследствие напрежението се прехвърли от другата страна на мрежата, при което българинът демонстрира солидност в разиграванията, докато Мъри допусна четири поредни неточности и пробив на нула бе записан в актива на родния ни представител.

Отговорът на бившия номер едно обаче се оказа на необходимото ниво и той изповядваше типичния си процентен тенис с продължителни размени от дъното на корта, като същевременно началният удар на нашето момче функционираше далеч от обичайното си равнище, за да станем свидетели на маратонски 16-минутен гейм, завършил с рибрейк на британеца, който изуми с една от най-добрите точки за днешния ден. Драматичните събития далеч не приключиха дотук и мигновено най-добрият ни тенисист подобри качеството на ретурите си, което му позволи да задава темпото в разиграванията и той достигна нови два шанса за пробив, ала първото подаване на Мъри бе нещото, спасило го в неблагоприятните ситуации, и паритетът възцари на "Артър Аш Стейдиъм", 40 минути след началото на мача - 2:2.

Последва ново колебливо представяне на сервис за бившия полуфиналист в надпреварата и въпреки че водеше с 40:15, то отново трябваше да спасява брейкбол, но за разлика от по-рано, сега намери верен съюзник в лицето на началния си удар, реализирайки първи ас за срещата, и удържа своето. Оттам насетне двамата състезатели видимо подобриха нивото си на собствено подаване, но само за да бъде отведени до фундаменталния осми гейм, когато 3-кратният "мейджър" шампион направи подранил коледен подарък на българина, инкасирайки четири непредизвикани неточности, и Григор се поздрави с късен пробив, който го изведе до успеха в откриващия сет.

Подемът в представянето на първата ни ракета продължи с още по-голяма сила и на старта на втората част, когато британецът изглеждаше видимо капнал пред умората и единствено връщаше топката от другата страна на мрежите. Тези му действия пък бяха посрещнати с голяма доза самочувствие от Димитров, който уверено навлизаше навътре в корта и завършваше умело атаките си, като именно със страхотен уинър от форхенд реализира пробив още в първия гейм и безпроблемно затвърди преднината си в следващите минути. 

Постепенно с течение на времето физическото състояние на сър Анди се подобри значително и това доведе до известен смут в действията на родния ни представител, който направи две двойни грешки в осмия гейм и спря бекхенда си в мрежата, което означаваше възможност за британеца да заличи пасива си. Именно в ключовата ситуация най-добрият ни тенисист подходи със завидно хладнокръвие и сломи духа на бившия шампион от надпреварата в любимите му тактически надлъгвания от дъното на корта, като спаси брейкбола и оцеля, преди броени минути по-късно със серия от отлични първи сервиси при следващото си подаване да се доближи на един сет разстояние от победата.

Третата част ни предложи мечтаното от всички ни начало, след като тонусът в играта на британеца отново се поизгуби и той прибързваше в търсенето си на печеливша развръзка, допускайки неточност, което означаваше ранен пробив в актива на 19-ия поставен, както неизменно се случваше досега. Мигновено обаче концентрацията в действията на българина изчезна и той изигра безспорно най-слабия си за мача гейм, като инкасира рибрейк, но без време за губене, вдигна оборотите и реализира вдъхновяващ уинър от бекхенд по пътя към подновяване на водачеството си в статуквото - 2:1.

Проблемите за сервиращите не спряха дотук и нашето момче скоропостижно изостана с 15:40, ала за разлика от по-рано в хода на сета, пласира поредица от отлични първи подавания и нагледно обезкуражи Мъри, като затвърди аванса си. В следващите минути именно това се забелязваше от представянето на 3-кратния носител на "мейджър" трофеи, който продължи да допуска все така грешки, докато нашето момче поддържаше висока успеваемост при разиграванията и във всеки удобен случай продуцираше печеливша комбинация, за да дублира предимството си. Видимо приел поражението си, британецът изненада първата ни ракета с някои отигравания в завършващата фаза на играта си и за пореден път разполагаше с брейкбол, но Григор демонстрира здрави нерви и след изумителна защита, подкрепена от вълшебен бекхенд пасингшот, заслужи третия си мачбол, за да официализира победата си с четвърти пореден пробив.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Спиращо дъха представяне: Феноменален Григор срази Мъри и е в третия кръг на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | анди мъри | григор димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook