Стефанос Циципас срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 09:33 на 11.06.2021
Калоян Соколов

Ролан Гарос навлиза в заключителната си фаза, като през днешния ден предстои да се изиграят мъжките полуфинал, а компанията в тях е повече от елитна. Програмата днес на корта ще бъде открита в 16:00 от младите Александър Зверев и Стефанос Циципас. Това безспорно се явява един от най-големите мачове в техните кариери, тъй като гъркът никога досега не се е класира за финал от Големия шлем, докато Саша разполага само с един до този момент. Въпреки възрастта си тези състезатели вече са натрупали сериозен опит на най-високото ниво и очакванията са да покажат най-добрия си тенис в предстоящия сблъсък, като на нас ни остава единствено да поразсъждаваме върху евентуалното развитие на срещата.

Съперничество

Зверев и Циципас са се срещали седем пъти в Тура помежду си, в които балканецът е излизал победител почти неизменно. Германецът печели дебютния им двубой, който се провежда във Вашингтон през 2018-а година, но следват пет поредни успеха за Стефанос. Все пак световният номер 6 прекъсва негативната си серия, и то на финала в Акапулко през този сезон, което със сигурност му дава увереност, че може да надиграе опонента си, макар трудностите си в миналото срещу него.

Какво дава предимство на Циципас срещу Зверев?

Шампионът от Мадрид е един от най постоянните тенисисти в сериите "Мастърс", побеждавайки редовно топ играчите, само че нещата далеч не стоят така в "мейджър" турнирите, където е претърпял девет загуби в също толкова срещи с представители на топ 10. Саша твърди, че част от пораженията му срещу гърка са дошли в един от най-слабите му периоди някога, ала по-скоро зад това стоят редица други причини.

Обикновено Зверев се стреми да атакува с форхенда си по диагонала, както и бекхенда по правата. Тези две безспорни оръжия обаче далеч не могат да сработят срещу лидера в годишната класация, тъй като неизменно попадат на неговия форхенд, с който Стефанос контрира безпогрешно и веднага изпраща съперника в дефанзивна позиция.

Също така постоянството категорично е на страна на Циципас в хода на годината, опирайки се на спечелените точки през изминалите месеци. Световният номер 5 категорично постигна най-впечатляващите резултати на червена настилка измежду всички останали, ако изключим Рафаел Надал.

Представянето му в Париж освен това е далеч по-впечатляващо от това на съперника му, защото вече отстрани трима топ състезатели в лицето на Джон Иснър, Пабло Кареньо Буста и Даниил Медведев, а Саша нямаше нито един мач със сериозен противник и се изправи главно срещу квалификанти по пътя си към финалната четворка.

Кортът пък се явява друго предимство за гърка. Мекото време във френската столица прави условията знаичтелно по-бързи, което несъмнено не е добра новина за Зверев, чиито удари са далеч по-тежки при бавни условия. Германцът има лошия навик понякога да се дърпа твърде назад зад основната линия и този подход сработва срещу множество опоненти, ала едва ли Циципас спада към тях. Атакуващата мощ на елина е твърде сериозна, за да може да бъде неутрализиран по този начин, и шестият в света ще е в сериозна опасност, при положение че отново реши да изпадне в изцяло защитна позиция.

Как Зверев може да обърне нещата в своя полза?

Нека приемем, че Алексадър Зверев все пак ще разгърне своите удари и няма да чака грешките от другата страна на мрежата. Какво следва оттук насетне за него? Къде са компонентите, чрез които да обърне нещата в своя полза и да опровергае очакванията на повечето хора за срещата?

На първо място, трябва да отбележим сервис. Първото подаване на Саша е със значително по-сериозна линейна скорост и му дава възможност да печели по-голям набор от лесни точки. Ако германецът спечели сблъсъка, то неминуемо ще го направи с по-малко допуснати непредизвикани грешки. Зверев е тенисистът с по-чисти удари от двамата и може да бъда далеч по-постоянен в дългите размени, докато Циципас става нервен, когато не контролира темпото, и това го кара да предприема неоснователни рискове.

Германецът ще трябва да покаже тенис, сходен на този от началото на схватката му с Доминик Тийм на финала в Ню Йорк. Именно тогава видяхме какво може да представлява световният номер 6, предприемайки пътя на атаката. Доминатора бе напълно безпомощен пред мощната игра на Саша и отлично изградените му излизания напред към мрежата. Важно е обаче Зверев да излезе с тази настройка на корта, а не да се опита да премине към нея на по-късен етап, защото ще бъде твърде късно.

Очаквания и коефициенти

Моята прогноза категорично отива на страната на Стефанос Циципас. Да, по-нискоранкираният играч спечели трофея в Мадрид, но условията на Ролан Гарос нямат нищо общо спрямо тези в испанската столица. Циципас, от своя страна, показа доминиращо представяне на всички предходни състезания и вече преодоля няколко сериозни изпитания в Париж, докато формата на Саша Зверев си остава една голяма въпросителна.

Букмейкърите също дават предимство на Стефанос, предлагайки коефициент за негова победа от 1.40, а ставката за германеца се котира на 3.00, макар че предварителните прогнози по никакъв начин не могат да бъдат определящи в среща между двама толкова качествени играчи и тепърва ни предстои да разберем какво ще се случи в това предстоящо тенис шоу, което отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Стефанос Циципас срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Анализ | превюта | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook