Съдебен процес ще има: WADA реши да иска 2-годишно изваждане от тениса на Яник Синер

от в 11:04 на 28.09.2024
Калоян Соколов

Яник Синер може да бъде изваден от тениса за период от между 1 и 2 години след пореден обрат по неговия казус. От WADA първоначално се съгласиха със становището на Международната агенция за тенис интегритет (ITA) и снеха всички обвинения от световния номер едно, който можеше да продължи да се състезава напълно свободно, но се оказа, че Световната антидопингова агенция не е разполагала с цялата документация по случая.

Обновената позиция на WADA е, че няма как да приемат версията на Синер за "заразяване" със стероида клостебол по невнимание, защото това би било в разрез с новите действащи правила.

Припомняме ви, че италианецът заяви как веществото е попаднало в неговата кръв заради вече бившия му физиотерапевт Джакомо Налди, който е използвал спрей съдържащ клосетбол и впоследствие е масажирал шампиона от US Open, което предполагаемо е довело до "заразяването".

Принципите на агенцията са да оправдава играчите, когато подобни грешки се случват заради член на екипа или семейството, тъй като предполагаемо тези хора трябва да се ползват с пълното доверие на атлета, но случаят на Синер е по-особен, защото двама души от неговия екип са знаели за въпросния спрей и всеки един от тях е имал достъп до списъска със забранени вещества, само че въпреки това не е имало реакция и това поставя под съмнение историята на южнотиролеца.

От WADA нямат претенции към вече спечелените титли и точки от страна на световния номер едно, но становището им е той да бъде изваден от тениса за период между 1 и 2 години, като от агенцията вече са обжалвали пред Спортния арбитражен съд в Лозана и изглежда, че все пак първата ракета на света няма да се размине без съдебен процес.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Съдебен процес ще има: WADA реши да иска 2-годишно изваждане от тениса на Яник Синер Калоян Соколов
Теми:  
atp | любопитно | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook