Съдът се произнесе: Симона Халеп е отстранена от тениса за 4 години заради допинг!

от в 18:19 на 12.09.2023
Мирела Николова

Състезателните права на Симона Халеп бяха спрени за период от 4 години. Това бе обявено през днешния ден от Международната агенция за тенис интегритет след продължително разследване, което започна, след като румънката даде две положителни проби за допинг през миналия сезон. В съобщението на ITIA се казва, че през юни 2023 г. независим трибунал е установил, че "играчът умишлено е нарушил антидопинговите правила".

Припомняме, че в края на миналата година в една от допинг пробите на Халеп бе открито наличие на забраненото вещество роксадустат, а по-рано този сезон трикратната шампионка от Шлема получи второ обвинение в нарушаване на антидопинговите правила. Румънката отрича да е взимала преднамерено забранени субстанции и веднага обжалва наказанието си. ITIA три пъти отложиха изслушването ѝ, преди то все пак да се състои в края на юни.

"Съдът прие аргумента на Халеп, че е приела замърсена добавка, но установи, че обемът, който тенисистката е погълнала, не може да доведе до концентрацията на роксадустат, намерена в положителната проба", съдържа още изявлението на ITIA.

Според настоящото решение на съда бившата №1 ще може да се завърне в игра едва на 7 октомври 2026 година, тъй като в периода на наказанието са включени и изминалите 11 месеца, в които Халеп бе със спрени състезателни права. Към момента тенисистката не е коментирала наказанието си, но всички очаквания са, че ще обжалва решението.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Съдът се произнесе: Симона Халеп е отстранена от тениса за 4 години заради допинг! Мирела Николова
Теми:  
wta | допинг | любопитно | симона халеп

Коментари





Следвайте ни в Facebook